House of The Dragon 3. Sezon Tartışma (SPOILER!)

House of The Dragon | Ejderhaların Dansı dizisinin tartışma alanı
The Wolf Pack 16 Yorum 2254 Okunma 0/5 - 0 oy
Konuyu Oyla:
#HouseOfTheDragon 4. Bölüm Yorumum

HAYIR! RYAN VE SARA BU İŞİ BAŞARAMIYOR!

Ancak bitirdim. Yani öyle ahım şahım bir bölüm olmaktan her zaman uzak oluyor dizi ama bu sefer daha az zevk aldım. Evet, hala kitaplarla bağlantı kurmadan izleme gayretindeyim.

Ormund sahnelerinden başlamak istiyorum. Anladığım kadarıyla kötü bir klişe uygulayıp dindar = bağnaz denklemi ile Ormund'u bağnaz bir dindar ve bir psikopat şekilde yazmaya yeltenmişler.

Yeşiller tarafına bakıp da tecavüzcü, bağnaz, iki yüzlü, haksız veya şucu bucu olmayanların sayısı üç parmağı geçmez; askerine kadar Yeşiller kötü. Ormund bile "kötü adam" olarak listelenmiş diye okumuştum.

Bakın dizinin tarafgilli oluşu her geçen gün sıkmaya başladı. ASOIAF evrenini sevme sebebimiz hangi hane ve karakter/leri seversek sevelim %100 haklı/doğru tarafın olmamasıydı. Her iki tarafta da kusurları hatta yeri geldiğinde suçları olmalısıydı.

Örneğin Stark - Lannister savaşında iki tarafın askerleri de halka eziyet etti hatta tecavüz eden/yeltenen oldu. Kurtlar da aslanlar kadar sorun yarattı zavallı halka. Arya'nın Nehir Toprakları bölümleri, bize bunları göstermesi/anlatması açısından çok önemli ve güzeldir.

Diğer yandan Stark tarafını tutan biri bile Lannisterların da savaşta haklı yönlerinin olduğunu, en basitinden "hayatta kalmaya" çalıştığını bilir, anlar savaşma sebebini. Özetle Lannister seven-savunan insanlara sebep verir kitaplar. Biz de Stark sever olarak "nasıl seversin lan Lannisterları?" diye sormayız asla. Ben şahsen hiç hatırlamıyorum böyle bir münakaşa çıktığını ama HoTd'a gelince... aman Ya Rabbi!

"Nasıl Yeşil seversin? Nasıl Daemon savunursun?" diye başlıyor, sonra dizi Daemon ve dizi/kitap Jon Snow kıyaslaması yaparak Jon'a sövme ile devam eden salak saçma yorumlar görüyorum.

Kitaplardaki Daemon'ı niyetine kadar yazsam şuraya utanıp susarlar mı bilmem de... ana seri ile yan seriyi kıyas edip; dizideki kadın katili, masumları öldürüp şaşırtmaca olsun diye milletin önüne atmaya (Laenor ve Rhaena için öldürdüğü masumları unutmayın) kadar iğrençlikleri yapan birini de Jon Snow ile kıyas etmeyin, olur mu?

Kitaplardaki Dans'a gelirsek Daemon, benim sevdiğim bir karakterdir ve az şerefsiz değildir. Buna rağmen severim. Neden?

İşte kitapları hala diziye tercih etme sebebimiz de tam olarak bu. İki taraf da kusurlu, iki taraf da şerefsiz, iki taraf da haklı yönlere sahip ve suçları var.

Yazar tek bir taraf haklı, biri iyi diğeri kötü demiyor... iki taraf da gri, suçları var, haklı yönleri var diyor. Bu sebeple ASOIAFÇILAR "nasıl yeşilci olursun siyahçı olursun" diye kavga etmez; sadece kendi tarafını savunur yahut benim gibi iki tarafın da... diyerek tarafsız kalır.

Geçen arkadaşlarımla tartıştık da kimse kusura bakmasın ama yeni nesil, ASOIAF evrenine hazır değil. Bu sonuca ulaştık artık.

Ne onu anlamaya hazır, ne bu evrenin içine girmeye... Diziler de zaten anlamayanlar tarafından yapılınca böyle saçma sapan sezonlar izleyip, sosyal medyada salakça iq düşük münakaşalar okuyoruz.

O eski asoiaf evren tartışmalarını insan özlüyor, aynı sebeple forumu da özlüyorum zira - istisnalar dışında - bu evreni bilen, anlayan kişiler gelir tartışırdı. Pedo pedo / tecavüzcü diyerek ortalıkta gezinip, karakterlere ve onları sevenlere parmak uzatanlar değil...

Şu ana kadar bölüm yorumlamasından ziyade içimi dökme yorumu oldu ama idare edin. Bu bölümü izleyince ihtiyaç hissettim.

Karakterlerin yazım şekilleri, sahneleri vs... hiç hoşuma gitmiyor, zevk alamıyorum adam gibi; azınlık kısımlar dışında olaylar ve konuşmalar arasında gerçekleşen çelişkiler, anlamı olmayan olaylar, nereye varacak ki bu diye baktığımız sahneler... grrm'in sırf ejderhalar üstünden eleştirip sinirlenmesi bile yeterli... bir itaat ediyor, bir itaat etmiyorlar. Bazen bakıyorsun köpek gibi davranıyor ejderhalar. Bu nedir ya? DD'ye rahmet okutacak hale getirdi bizi Ryan ve Sara!

DD en azından evrendeki "herkesin haklı bir tarafı var, mutlak kötü taraf yoktur" mantığını anlamıştı GRRM'in... o sebeple ilk birkaç sezon zevk almıştık; diyaloglar zekice yazılıyordu, bazıları çok bilgece... o sebeple son sezonlara bakıp da "bu herifler bu ilk sezonları nasıl yazabildi," diye şaşırıp kalıyoruz hala...

Yani beceremediklerinden değil de artık kaile almayıp, becermek istemediklerinden bu hale gelmişti GoT... kibirle yazardan daha iyi anladıklarını düşünüp canları istedikleri gibi yönlendirmek istediler hikayeyi ve neticede ellerinde patladı. Ryan ve Sara ise daha en başta bunu yaptı ama DD'nin aksine evreni anlamıyorlar bile.

Bu sebeple asoiaf dizi evreninde HotD kara bir leke olacak ve yıllar sonra dönüp arkasına bakıp hatırlayan olmayacak bile. GoT ise son sezonlarına rağmen her daim anılacak, hatırlanacak.

Son olarak şu Rhaena için yorum yapayım. Kızı iyice Nettles'a benzettiler tip olarak kitaplardaki ama onun karizmasından yoksun olmaya devam edecek her daim.

Özetle ryan ve sara bu işi başaramıyor... keşke 3. sezonda bitirselerdi.
[Resim: bna71Du.png]

"When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies, but the pack survives."

Bu Konudaki Yorumlar
RE: House of The Dragon 3. Sezon Tartışma (SPOILER!) - Yazar: The Wolf Pack - 13-07-2026, 09:23 PM

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konu Yazar Cevaplar Görüntüleme Son Mesaj
Oyun Perdesi (Video) House Of The Dragon 3. Sezon Fragman 👑 The Wolf Pack 6 1,764 03-06-2026, 10:34 PM
Son Mesaj: 👑 The Wolf Pack
  House of the Dragon 3. Sezon Fotoğrafları Caspian 3 911 16-04-2026, 07:59 PM
  House of the Dragon 3. Sezon Fragmanı Yayınlandı Caspian 1 639 20-02-2026, 08:32 PM

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 3 Ziyaretçi