House of The Dragon 3. Sezon Tartışma (SPOILER!)

House of The Dragon | Ejderhaların Dansı dizisinin tartışma alanı
The Wolf Pack 16 Yorum 2282 Okunma 0/5 - 0 oy
Konuyu Oyla:
(02-07-2026, 08:20 PM) The Wolf Pack yazdı: Sen kaşındın. Dil Çıkarma 

Doğrudan link vereyim.

https://x.com/asoiaftr/status/2072635248823734341
https://x.com/leowyn_/status/2072613784011542670?s=20

Bir de Rhaenyra, Altın Pelerinlilerin başıyla kurlaşıyor, Daemon kızıyor falan diye bir şey gördüm ama bilemiyorum tabii.

Wikide okuduğum kadarı ile, Rhaenyra tahta oturduğunda taht onu keser, elinde ve vücudunda yaralar oluşur. Bu da halk arasında "taht, Rhaenyra'yı kabul etmedi" şeklinde söylentilere yol açar (bknz: Fire & Blood, The Dying of the Dragons - The Red Dragon and the Gold.)

Cidden, söylentilerin kaynağı olarak bunu mı gösterdiler?

Kalanını ciddiye bile almak istemiyorum.
Never forget what you are, for surely the world will not.
Bilmiyorum artık ama sızıntılar olmuş video-görsel vs olarak. Anlaşılan doğru burada yazanlar.
[Resim: bna71Du.png]

"When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies, but the pack survives."
#HouseOfTheDragon 3. Bölüm Yorumum

Pekala... Rhaenyra'nın yönetim zorluklarına dikkat çekmek adına odak noktasının Kral Toprakları olması makul bir tercih olmuş. Teknik olarak ileride Kara Kraliçe'nin düşüşünü görürken temellerini sağlam görmek gerektiğini düşünüyorum ki oldu bittiye gelmiş gibi durmasın izleyiciler açısından.

Bu sebeple "tahtı istemek" ile "onu yönetmek" arasındaki farkı da güzel gösterdiler.

Kolay bir şey değil ama Alicent'in "başka birine dönüşmek zorunda kalacaksın," sözü bana göre içi boş bir şey. Tabii bu yönetmenin mutlak kuralı anlamında görülecek bir şey değil, Alicent kendince böyle tecrübe edip, düşünmüş çünkü BANA GÖRE yetersizliğini ancak bu şekilde kabullenebilmiş. Keza Viserys de öyleydi zaten ki onun durumunu da kendince açıklamış zaten.

Yani yönetmek zordur ve yetersiz biriysen sorunlara çözüm üretemez, aradan çözebileceğin sorunları seçmece yapar, acı çekenlere de kafanı çevirmen gereken bir duruma sokarsın. Tabii ki en güçlü hükümdar bile her şeye muktedir değildir ama bu kadar da değil. Neyse işin felsefi-siyasi şeyine girmeyelim daha fazla.

Yetersizlikten bahsetmişken. Kitaplarda Rhaenyra oldukça yetersizdi; adil değildi, hazine için halka vergi bindirdi, hiç de soylulara "halkımı aç bıraktınız," diye ceza çekmedi. Bilakis onun cezalandırma sebebi onun gözündeki hainlikleriydi; Otto dahil birçok kişiyi astırıp kafasını keserek mızraklarda sergiletti. Üstüne Heleana ve Maelor vakaları da olunca millet isyan etti.

Tabii biz dizi içinde bakalım, neticede iki yerdeki Kara Kraliçe'nin kişilikleri farklı. Dizide Rhaenyra'nın iyi bir hükümdar olmak istediğini ama yönetmenin kolay olmadığını aşılamak istiyorlar gibi geldi. Yeterli mi yetersiz mi bu kısmı göstermek istiyorlar mı çok emin olamadım ama dizi, Siyahçı olduğu için "yeterli ama çevresi kötüydü, iyi niyetinin ve biyolojisinin kurbanı oldu," gibi bir saçmalıkla hafifletmek istiyor olabilirler.

Başka ne sebeple "regl" meselesini devreye sokarlar bilemedim. Yani ne alaka? 30 küsur yaşına gelmiş; evli, 6-7 çocuk doğurmuş bir kadının, ilk kez regl olan genç kız gibi gösterip, kramplarından dolayı karşısında olan bitene odaklanamayan, biyolojisi yüzünden yönetme dönemleri sekteye uğrayan biri gibi göstermenin mantığı nedir ki? Alicent'de gördük mü böyle bir şey? Daenerys? Arya? Sansa? "Ayyy regl oldum, kramplarımdan dövüşemiyorum, siyasi entrika çeviremiyorum, ejderhamı süremiyorum," dediler mi dizilerde? Ya Cersei? Brienne? Hayır.

Yani anlamı neydi? Takılar takmak istemedi. Açıkçası genelde bunu "feminen şeyler takmak istemedi," diye yorumlayan olmuş ama acaba "lüks görünmekten kaçınma" olabilir mi diye iyi niyetli düşündüm. Bir önceki sahnede bu konu üstüne konuştular çünkü... tabii üstüne kılıç isteyip, erkekler gibi zincir takma önerileri gelince "öyle yorumlayanlar haklı olabilir," diye düşünmeden edemiyorum. Söz konusu Sara ve Ryan olunca benim iyi niyetim fazla safça kaçar gibime geliyor.

Özetle Rhaenyra'nın ilk bölümde söylediği "zayıf bir kadın bedenine hapsoldum," cümlesinin devamı niteliğinde sahneler gördük 3. bölümde. Çok çirkindi. Bir kadının, ancak sağlıksız bir erkeğin kafasından çıkacak kadın bakış açısına göre, bir kadın karakter yazıyor olması utanç verici bir şey. Önceki bölümlerdeki Alicent ve istismar bölümleri falan zaten ayrı korkunç tercihlerdi, herkes hemfikir bu konuda.

Diğer yandan Rhaenyra'nın yeşil destekçisi lordlardan ve Vadi'den haraç alması ve Kral Topraklarındaki soylulara yemekte yaptığı falan bence hoş hamlelerdi. Geçici de olsa kısa vadeli, o anlık "halkın gönlünü alma," anlamında doğru geldi.

Uzun vadede ise Braavos gibi yerlerden borç alma ve hazineyi hızlıca bulması dışında yapabileceği çok bir şey yok. Tabii ticaret yollarının yeniden açılması da gerek... Gelir gelmez Otto ve Jasper'ın hemen idam etmek yerine sorgu-sual vb şeylere öncelik verseydi, belki daha kolay olurdu. Jasper hemen konuşurdu muhtemelen biliyorsa yerini hazinenin. He kitaplarda Tyland, KL'de idi ve işkenceye rağmen konuşmadı ama zaten Jasper de kitaplardaki Jasper sayılmazdı, herifi tecavüzcü yaptılar durduk yere. Herifi tecavüzcü yapalım, Rhaenyra öldürünce eleştiren olmasın diye miydi bu? Meh! Neyse.

Velaryon meselesine gelince. Rhaenyra'nın burada durumu sağlıklı ele alamadığı bir gerçek; Corlys, en büyük fedakârlığı yapan en büyük destekçisi iken ondan istenen "meşruiyet" talebini hemen yerine getirmesi gerekirdi. Kitaplarda bu konuda sorun çıkarmamıştı ama dizide Joffrey yüzünden çıkarıyor ki bu temelde bana çok mantıklı gelmiyor.

Oğlunun meşru olduğunu iddia edip, sonra bir piçi meşrulaştırdın diye oğlunun durumu sıkıntıya girmez. Bilakis bundan kaçmak başlı başına şüpheli bir durum olduğu kadar "benim oğlum piç, niye başka piçi meşru yapayım?" kıskançlığı varmış hissederdim Corlys yerinde olsaydım ki o da aslında bence bunu böyle gördü ki o ağır lafları etti. Sonuna kadar da hak etti, oldukça iki yüzlüceydi.

Baela'ya erkenden ejderha lorduna çevirmenin sıkıntıları; şimdi ne yapacaklarını bilmiyorlar, bir oraya bir buraya sahne arkasında uçurup duruyorlar ve Jace vakası yüzünden Rhaenyra, onla aynı odada olmak istemiyor gibi gösteriyorlar. Kızı uzak tutmak için şehirden böyle git Vhagar'ı ara, Sheepstealar'ı ara demiş oldular ya da Aegon'u neyse... Bulsa ne yapacak Aemond'ı? Dövüşecek mi? Aemond da onu görüp peşine düşmez mi misal? Eline yüzüne bulaştırma diyoruz biz buna kurguculukta.

Daeron vakasına bakarsak... şaşırtmaca meselesi hoş bir düşünce aslında ve zaman kazanma açısından iyi bir taktik duruyor. Yine de kendi içinde senaryonun çelişkisi şu; ejderha neden geride kaldı? Tamam, ejderhalar, sürücüleri bir yere gider gitmez köpek gibi sürekli takip etmez, kendileri istemesi lazım vs de... Daemon, Daeron'u alıp, ejderhayı Ormund'a mı bırakıyor? Ejderha yav bu! Başına bir tane ejderha bakıcısı koymuş gitmişler galiba. jsdjkdsnjdsjsd

Yav Daeron dediğin oğlana söylesene takip etsin ejderhası... yok. saçma yani ama tamam, Daemon da Rhaenyra da salak zaten. Bu konuda sorunum yok, kitaplarda da muazzam zeki değiller, hele ki entrika ve siyaset olduğunda. Tek uyumlu olduğu kısımlar bu kitaptakilerle.

Alicent... kadın anında sattı. Hiç demiyor ki numaraya devam edeyim, belli ki kuzenim oğlanın hayatını korumak ve fazlası için oyun etmiş, bunu göndermiş. Çocuk da güvende olacak zaten, ölmeyecek, Sur'a gidecek. Tabii Alicent oğulları olduğunda oldukça çelişkili bir karakter olarak yazılıyor: ilk sezonda ölmek uğruna ejderha önüne geçip Aegon'u korumak istedi, ikinci sezonda kellesini Rhgaenyra'ya sundu (oğlanı güzelce sömürüp, kullandıktan sonra... eziklediğini de unutmayalım) ve şimdi Daeron ve Aegon'u önemsiyor mu? Gerçi dediğim gibi hemen sattı o sahnede... karmaşık duygu ve düşünceleri var çocuklarıyla ilgili.

Toparlarsak KL ve Rhaenyra sahnelerinin güzel yönleri olduğu kadar saçma sapan yönleri de vardı.

Ormund Hightower'a laf etmem gerek. Bakın arkadaşlar "oyuncu seçiminin," kesinlikle karakterleri sevip sevmeme konusunda izleyiciyi etki altına aldığı gerçeği var. Ormund bunun en son ki örneklerinden biri. Bu evrende Hightowerlara karşı ilgim pek yoktur ama HoTD dizisinde Gwayne ve Ormund'un seçimleri ve - şu ana kadar ki yansıtılmaları- kesinlikle ilgi duymamı sağladı. Beğendim yani.

Cast Yönetmenliği de karakter yazımı kadar önemli anlayacağınız, inşallah içine etmezler. Sızıntılara bakılırsa Ormund'un içine sıçacaklar tabii. Yeşillerden kimseyi sevdirmeyin zaten...!

SON KONU: Torrhen Manderly. Kuzeyde en sevdiğim hanelerin başında gelir Starklara sadakatleri yüzünden ve genelde eğlenceli tipler oluyor bence.

Oyuncu seçiminden memnun kaldım ve kısa bir sahne de olsa yansıtılma şeklinden de amaaaaa ne işi vardı bu şekilde orada? Sanırsınız Taç Topraklarında yaşayan bir lord ve Yeşil destekçisi olarak yaşayıp, evine stok yapmış. Bilmeyen biri böyle sanır, oysa Kuzey hanesinin bir üyesi ve en başından beri Siyah destekçisi. Kral Topraklarına da Rhaenyra için geliyordu erkek kardeşiyle (babaları göndermişti).

Kuzeyli bir haneyi Taç Topraklarından bir hane gibi yazamazsınız kardeşim! Ya da en başından siyahçı olanı yeşilçi gibi! Kaldı ki Kuzey, diğer bölgelere benzemez; lordum neyi desteklerse desteklesin ben başka haneyi desteklerim diyemez sancak lordları. Starklar tepelerine çöker, canlarına okur. Böyle şeylerde tam kontrol sahibidir sancakları üstünde. Hele ki bu lord, Cregan gibi bir adamsa, kan alır totondan.

Şu ana kadar 2. sezon idare eder olmaya devam ediyor benim için ama yok artık ya, yeter be dediğim şeyler artıyor sanki...

Anahtar Cümle: Beklentiyi düşük tutarak, kitaptan bağımsız izleyin (o zaman bile en fazla idare eder oluyor ama hiç yoktan iyidir işte).

"When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies, but the pack survives."
#HouseOfTheDragon 4. Bölüm Yorumum

HAYIR! RYAN VE SARA BU İŞİ BAŞARAMIYOR!

Ancak bitirdim. Yani öyle ahım şahım bir bölüm olmaktan her zaman uzak oluyor dizi ama bu sefer daha az zevk aldım. Evet, hala kitaplarla bağlantı kurmadan izleme gayretindeyim.

Ormund sahnelerinden başlamak istiyorum. Anladığım kadarıyla kötü bir klişe uygulayıp dindar = bağnaz denklemi ile Ormund'u bağnaz bir dindar ve bir psikopat şekilde yazmaya yeltenmişler.

Yeşiller tarafına bakıp da tecavüzcü, bağnaz, iki yüzlü, haksız veya şucu bucu olmayanların sayısı üç parmağı geçmez; askerine kadar Yeşiller kötü. Ormund bile "kötü adam" olarak listelenmiş diye okumuştum.

Bakın dizinin tarafgilli oluşu her geçen gün sıkmaya başladı. ASOIAF evrenini sevme sebebimiz hangi hane ve karakter/leri seversek sevelim %100 haklı/doğru tarafın olmamasıydı. Her iki tarafta da kusurları hatta yeri geldiğinde suçları olmalısıydı.

Örneğin Stark - Lannister savaşında iki tarafın askerleri de halka eziyet etti hatta tecavüz eden/yeltenen oldu. Kurtlar da aslanlar kadar sorun yarattı zavallı halka. Arya'nın Nehir Toprakları bölümleri, bize bunları göstermesi/anlatması açısından çok önemli ve güzeldir.

Diğer yandan Stark tarafını tutan biri bile Lannisterların da savaşta haklı yönlerinin olduğunu, en basitinden "hayatta kalmaya" çalıştığını bilir, anlar savaşma sebebini. Özetle Lannister seven-savunan insanlara sebep verir kitaplar. Biz de Stark sever olarak "nasıl seversin lan Lannisterları?" diye sormayız asla. Ben şahsen hiç hatırlamıyorum böyle bir münakaşa çıktığını ama HoTd'a gelince... aman Ya Rabbi!

"Nasıl Yeşil seversin? Nasıl Daemon savunursun?" diye başlıyor, sonra dizi Daemon ve dizi/kitap Jon Snow kıyaslaması yaparak Jon'a sövme ile devam eden salak saçma yorumlar görüyorum.

Kitaplardaki Daemon'ı niyetine kadar yazsam şuraya utanıp susarlar mı bilmem de... ana seri ile yan seriyi kıyas edip; dizideki kadın katili, masumları öldürüp şaşırtmaca olsun diye milletin önüne atmaya (Laenor ve Rhaena için öldürdüğü masumları unutmayın) kadar iğrençlikleri yapan birini de Jon Snow ile kıyas etmeyin, olur mu?

Kitaplardaki Dans'a gelirsek Daemon, benim sevdiğim bir karakterdir ve az şerefsiz değildir. Buna rağmen severim. Neden?

İşte kitapları hala diziye tercih etme sebebimiz de tam olarak bu. İki taraf da kusurlu, iki taraf da şerefsiz, iki taraf da haklı yönlere sahip ve suçları var.

Yazar tek bir taraf haklı, biri iyi diğeri kötü demiyor... iki taraf da gri, suçları var, haklı yönleri var diyor. Bu sebeple ASOIAFÇILAR "nasıl yeşilci olursun siyahçı olursun" diye kavga etmez; sadece kendi tarafını savunur yahut benim gibi iki tarafın da... diyerek tarafsız kalır.

Geçen arkadaşlarımla tartıştık da kimse kusura bakmasın ama yeni nesil, ASOIAF evrenine hazır değil. Bu sonuca ulaştık artık.

Ne onu anlamaya hazır, ne bu evrenin içine girmeye... Diziler de zaten anlamayanlar tarafından yapılınca böyle saçma sapan sezonlar izleyip, sosyal medyada salakça iq düşük münakaşalar okuyoruz.

O eski asoiaf evren tartışmalarını insan özlüyor, aynı sebeple forumu da özlüyorum zira - istisnalar dışında - bu evreni bilen, anlayan kişiler gelir tartışırdı. Pedo pedo / tecavüzcü diyerek ortalıkta gezinip, karakterlere ve onları sevenlere parmak uzatanlar değil...

Şu ana kadar bölüm yorumlamasından ziyade içimi dökme yorumu oldu ama idare edin. Bu bölümü izleyince ihtiyaç hissettim.

Karakterlerin yazım şekilleri, sahneleri vs... hiç hoşuma gitmiyor, zevk alamıyorum adam gibi; azınlık kısımlar dışında olaylar ve konuşmalar arasında gerçekleşen çelişkiler, anlamı olmayan olaylar, nereye varacak ki bu diye baktığımız sahneler... grrm'in sırf ejderhalar üstünden eleştirip sinirlenmesi bile yeterli... bir itaat ediyor, bir itaat etmiyorlar. Bazen bakıyorsun köpek gibi davranıyor ejderhalar. Bu nedir ya? DD'ye rahmet okutacak hale getirdi bizi Ryan ve Sara!

DD en azından evrendeki "herkesin haklı bir tarafı var, mutlak kötü taraf yoktur" mantığını anlamıştı GRRM'in... o sebeple ilk birkaç sezon zevk almıştık; diyaloglar zekice yazılıyordu, bazıları çok bilgece... o sebeple son sezonlara bakıp da "bu herifler bu ilk sezonları nasıl yazabildi," diye şaşırıp kalıyoruz hala...

Yani beceremediklerinden değil de artık kaile almayıp, becermek istemediklerinden bu hale gelmişti GoT... kibirle yazardan daha iyi anladıklarını düşünüp canları istedikleri gibi yönlendirmek istediler hikayeyi ve neticede ellerinde patladı. Ryan ve Sara ise daha en başta bunu yaptı ama DD'nin aksine evreni anlamıyorlar bile.

Bu sebeple asoiaf dizi evreninde HotD kara bir leke olacak ve yıllar sonra dönüp arkasına bakıp hatırlayan olmayacak bile. GoT ise son sezonlarına rağmen her daim anılacak, hatırlanacak.

Son olarak şu Rhaena için yorum yapayım. Kızı iyice Nettles'a benzettiler tip olarak kitaplardaki ama onun karizmasından yoksun olmaya devam edecek her daim.

Özetle ryan ve sara bu işi başaramıyor... keşke 3. sezonda bitirselerdi.

Son iki bölüm aşırı hoşuma gitti. Saçma sapan yanlış anlaşılmalar yok, sebep sonuç ilişkileri ve bolca siyaset var. Birde ejderhalar tabii.

Bunları görmeyi özlemişiz.
BİTTİ DE KURTULDUK ŞÜKÜR RABBİM'E!

Biraz geç yapıyorum yorumu, meşguliyetler...

Dizi sonunda bitti, savaşlar daha harika olur diye umut etmiştim bu sene ama pek bir şey gördük diyemeyeceğim gibi sadece son bölüme bir şey eklemişler. Pekala, savaşın iğrençliğini ortaya koyan sahneler vardı, bu yönde iyi bir şey.

Son bölümlerden iyice sıkılmaya başlamıştım ama 8. bölüm benim açımdan seyredilebilirdi.

Rhaenyra'nın dönüşümü, Dany'nin bir bölümde olan dönüşümünden daha temelli, yedirerek ilerliyor kanımca. Bu bir artı.

Helaena'nın olayını hala anlamadım, anlayan anlatsın. Çocuğunun ölüm şekline kadar tanık olmuş biri gayet sakin ve "olur böyle şeyler," diyerek dolanırken sırf birkaç hafta odasına hapsedildi diye neden depresyona girip intihar etti? Bu kızın hikayesini batırdılar iyice, kabul edelim. Gerçi neyi batırmadılar....?

Savaşa dönelim. Şimdi Ormund, tipik bir korkak gibi çocukları öne koydu; yakamayacağını düşündüğü için ve ilk aşama Daemon cidden yakamayacaktı, kurtları gönderdi. Buna rağmen kapıyı açan yine kendisi oldu ve iki çocuğu da yakmaktan çekinmedi. Dahası kurtlar da çocuk öldürmekten çekinmedi. Soru şu: madem öldürebilecek kapasiteniz vardı (evet, Daemon bence de kitaplarda çok rahat öldürür, çekinmez) neden en başta "yapamayız," dercesine plan değiştirip, sonra gidip çocuk öldürdünüz? Saçma bir şey bu.

Ulf'a gelince... ilk başta taraf değiştirmesi kitaplardaki gibi çıkarı içindi ama Ormund'dan yediği dayak (gerçekçi olalım hak etti) canına tak ettirdi ve gitti iki tarafı da "sizin de..." diyerek yaktı. Bence istikrarlı bir taraf değiştirme yaşadı. Kitapların aksine sempatik sayılabilecek bir dizi karakteri ama bu saatten sonra kime yanaşacak? Hikayesi ne olacak? Aegon'a mı yanaşacak? Tek çıkar yolu bu gibi.

Bir de tabut kime ait derken Rhaenyra'ya ait çıktı. dsndknsdnsdsad

Cidden ama İnanç'ı karşısına alacak şekilde attığı eylem, sonunu getirecek, tabutuna çivi çaktı Alyn, bizzat Rhaenyra'nın emriyle hem de. Orada çıkıp kehaneti millete anlatması da ne bileyim, biraz çaresizlik işte... ama millet sanki Valyria dili biliyor gibi kendi ana dilinde seçilmiş benim ilanı da saçmaydı. Zırh giyme ihtiyacı hissetmesi vs onlara bir şey demeyeceğim... diyen dedi, herkes biliyor.

Neticede 2. sezona nazaran daha izlenebilir bir sezondu benim için ama her şekilde başarısızdı.

Bende nihayet izleyebildim.
Açıkçası son 4 bölümü oldukça sevdim. Artık saçma sapan yanlış anlaşılmalar yok, tam anlamı ile taht oyunları var.

Hightower ailesini cidden ayrıca övmek gerekiyor, heriflerde ejderha yok ama ejderhalara kava tutuyorlar. Şehirde çok iyi karışıklık çıkardılar üstelik.
Yeşiller bu sezon oyunu cidden iyi oynadılar.
Siyahlar ise salaklık yapa yapa bu noktaya kadar geldiler.

Bakalım nasıl bir sezon bizi bekliyor gelecek yıl. son dört bölüm çok iyiydi çok.

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konu Yazar Cevaplar Görüntüleme Son Mesaj
Oyun Perdesi (Video) House Of The Dragon 3. Sezon Fragman 👑 The Wolf Pack 6 1,764 03-06-2026, 10:34 PM
Son Mesaj: 👑 The Wolf Pack
  House of the Dragon 3. Sezon Fotoğrafları Caspian 3 911 16-04-2026, 07:59 PM
  House of the Dragon 3. Sezon Fragmanı Yayınlandı Caspian 1 645 20-02-2026, 08:32 PM

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 3 Ziyaretçi