• Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Targaryen Hanesinin Geleceğini Değiştiren Olay "Baelor'un Ölümü"
Ejderha 
Şimdi koşun gelin. Analiz kasacağım genel olarak Targaryenların düşüşünün Baelor'un ölümüne bağlayarak.
Şimdi GRRM'in hane renklerine sahip olmayan hiçbir aile üyesinin, hane başına kalıcı olarak geçirmesine izin vermediğini biliyoruz. Bu en başta Targaryenlar için geçerli, Baelor'un ölümü de bu sebepleydi.

Alıntı:#SPOILER içeriyor kitaplarla ilgili 7 Krallık Şövalyesinin... ona göre...

Şimdi bu olaydan bir sene sonra salgın gelip, Daeron ve erkek kardeşi Makerys'i de öldürecek. Haliyle "koyu renkli Targ" devri tamamen son bulacak bu dönemde.

Baelor'un ölümünü düşünürken fark ettim ki bilhassa Kral Jae ile başlayan şu "biz üstünüz, biz farklıyız, bu sebeple sizin kurallar bize işlemez," meselesi aslında bu haneyi, 7K halkının ve hanelerinin tamamen bu aileyi içselleştirmesinin önünde engel oldu. Buna bir de farklı renklerdeki görünüşleri de eklenince, diğerlerinden farklı olduğunu dillendirmeseler bile gösteriyorlardı. Karşı taraf bunu hep hatırladı.

Fakat Baelor ve çocukları, tahta geçebilseydi, Targaryen Hanesi bundan sonra platin saçlı üyelerle değil de diğer haneler gibi koyu saçlı, sıradan görünüşlü üyeler tarafından yönetilecekti ve bu da bana kalırsa hanenin, önümüzdeki 90 sene içerisinde krallık tarafından içselleştirilmesinde ciddi olumlu bir fayda sağlardı çünkü artık "biz farklıyız, üstünüz," diyen bir görünüşleri yok. Ejderha olmadığı için bunu artık söze de yansıtamıyorlar. Dahası hem kendileri koyu renkli hem de ejderhaları olmadığı için kendilerini diğer hanelerden izole etme sebepleri de ortadan kalkınca, diğer hanelerle evlenme konusunda çok daha istekli olabilirler ve daha yoğun bir evlilik akti gerçekleşebilirdi. Şu saçma sapık gelenekleri bile sona erer, İnancın içten içe sürdürdüğü tepkisi de biterdi zira artık "diğer haneler gibi" olmuşlardır. Kabullenmesi daha kolaydır.

Düşünün. Orys Baratheon da babası Targ olan bir piç ama 150-200 senede hane, Fırtına Topraklarında kendilerini kabul ettirebildiler ve dışlanmadılar (hatta isyan bile planlandı onlarla). Herkes de Orys nezdinde, Baratheonların Targ koluna bağlı bir aile olduğunu gayet iyi biliyordu.

Tabii olay bu kadar basit ve dümdüz çözülemezdi ama bence Targaryen düşüşünün önüne geçmek için çok önemli bir mihenk taşı olurdu Baelor kolunun tahtta hüküm sürmesi.

Martin de zaten onun ölümünün gidişatı değiştiren küçük bir olay olduğunu itiraf etmişti. Siz ne düşünüyorsunuz?
[Resim: bna71Du.png]

"When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies, but the pack survives."
Makerys dediğiniz kim? Öyle bir karakter hatırlamıyorum, ben mi gözden kaçırdım acaba?

Dediğiniz şeye gelecek olursak: Targaryenlerin Yedi Krallık'ı tek bir merkezden yönetebilmesinin sebeplerinden biri de diğer halklardan farklı olmalarıdır. Düşünsenize; başınızda tanrılara daha yakın duran bir kral var... Eğer sizin dediğiniz gibi soy Baelor’dan ilerleseydi, hanedanın içinde yine 'delilikle mimlenmiş' veya yaratılış itibarıyla kötü olan üyeler olabilirdi; sonuçta iyi adamların oğulları da iyi olacak diye bir kural yok.

Targaryenlerin ve diyar halkının dış görünüşü arasında bir fark kalmasaydı, bence isyanlar yine devam ederdi. Sonuçta artık tahta geçebilmenin sembollerinden birisi Valyria görünümüne sahip olmak (Daemon Blackfyre örneğindeki gibi.Hatta Robert bile tahta çıkarken valyira kanına dayanarak hak iddia etmişti). Bir de şöyle bir nokta var: Valyria kanının evrenden tamamen yok olması bence çok üzücü olurdu; çünkü bu kan, evrene en çok renk katan unsurlardan birisidir.
Targaryen
Fire and Blood
(29-03-2026, 07:50 PM) Aenar Targaryen yazdı: Makerys dediğiniz kim? Öyle bir karakter hatırlamıyorum, ben mi gözden kaçırdım acaba?

Dediğiniz şeye gelecek olursak: Targaryenlerin Yedi Krallık'ı tek bir merkezden yönetebilmesinin sebeplerinden biri de diğer halklardan farklı olmalarıdır. Düşünsenize; başınızda tanrılara daha yakın duran bir kral var... Eğer sizin dediğiniz gibi soy Baelor’dan ilerleseydi, hanedanın içinde yine 'delilikle mimlenmiş' veya yaratılış itibarıyla kötü olan üyeler olabilirdi; sonuçta iyi adamların oğulları da iyi olacak diye bir kural yok.

Targaryenlerin ve diyar halkının dış görünüşü arasında bir fark kalmasaydı, bence isyanlar yine devam ederdi. Sonuçta artık tahta geçebilmenin sembollerinden birisi Valyria görünümüne sahip olmak (Daemon Blackfyre örneğindeki gibi.Hatta Robert bile tahta çıkarken valyira kanına dayanarak hak iddia etmişti). Bir de şöyle bir nokta var: Valyria kanının evrenden tamamen yok olması bence çok üzücü olurdu; çünkü bu kan, evrene en çok renk katan unsurlardan birisidir."

Hocam size bildirim geldi mi bu etiketlemede?
Never forget what you are, for surely the world will not.
(29-03-2026, 11:45 PM) Caspian yazdı:
(29-03-2026, 07:50 PM) Aenar Targaryen yazdı: Makerys dediğiniz kim? Öyle bir karakter hatırlamıyorum, ben mi gözden kaçırdım acaba?

Targaryenlerin ve diyar halkının dış görünüşü arasında bir fark kalmasaydı, bence isyanlar yine devam ederdi. Sonuçta artık tahta geçebilmenin sembollerinden birisi Valyria görünümüne sahip olmak (Daemon Blackfyre örneğindeki gibi.Hatta Robert bile tahta çıkarken valyira kanına dayanarak hak iddia etmişti). Bir de şöyle bir nokta var: Valyria kanının evrenden tamamen yok olması bence çok üzücü olurdu; çünkü bu kan, evrene en çok renk katan unsurlardan birisidir."

Hocam size bildirim geldi mi bu etiketlemede?

Maalesef hayır.
Targaryen
Fire and Blood

Targaryenlerin ve diyar halkının dış görünüşü arasında bir fark kalmasaydı, bence isyanlar yine devam ederdi. Sonuçta artık tahta geçebilmenin sembollerinden birisi Valyria görünümüne sahip olmak (Daemon Blackfyre örneğindeki gibi.Hatta Robert bile tahta çıkarken valyira kanına dayanarak hak iddia etmişti). Bir de şöyle bir nokta var: Valyria kanının evrenden tamamen yok olması bence çok üzücü olurdu; çünkü bu kan, evrene en çok renk katan unsurlardan birisidir.

Şimdi kurgusal olarak Valyria kanının yok olmasının üzücü olması başka mesele tabii (Lys gibi yerlerde hala var o kan ve Velaryon ile Celtigar da Westeros'ta mevcut) ama isyan devam ederdi vs meselesine sizin kadar kesin bakmıyorum çünkü burada Targaryen Hanesinin kendisini kabul ettirememesinin etkenlerini konuşmak gerekiyor.

1. Ejderhaların gücünü kullanma,
  2. Bunu da "biz üstünüz," diyerek tüm inanç ve geleneklerin üstünde kendini görmek,
  3. Hiçbir şey olmasa bile görünüşleri ile bunu zaten sürekli hatırlatmak,
  4. Ejderha var, biz üstünüz zaten diyerek diplomasi vb şeyleri minimum seviyede tutmak (hiç yok değil, Aegon ve Jae gibiler diplomasi gibi şeylerin öneminin farkındaydı).

Bunlar kaba özet, biraz daha uğraşırsak fazlasını buluruz. Ejderhalar burada kilit nokta. GRRM, yönetim kurumlarının sağlam olmamasını ve yönetme işini büyüye dayandırmalarını eleştiriyordu, yani ejderhalara. Targlar "ejderhalar var, onlar hep var olacak, var olduğu sürece ne istersek kabul ettiririz, itiraz edemezler," kafasında hareket ettiler. 5. Aegon bile bunu bildiği için ejderhaları yeniden geri getirmek için çabaladı.

Ejderha yok olunca, diplomasiye tutunmaya çalıştılar; Baelor ve Daeron'un olayı buydu. Gerçek anlamda diplomasi, atalarının yaklaşımından tamamen farklı. Fatih'in diplomasi anlayışı bile aslında kendini ve ejderhaların gücünü yumuşak güçle hatırlatmak üzerine kuruluydu. Ejderhaların varsa tabii ki her yeri ele geçirir ve bir şekilde hükmedersin belki ama çok kişinin canını yakarsın ve onları hizada tutmak için bu gücü kullanmaya devam ettiğin ve "ben üstünüm sizden," dediğin sürece de asla tamamen %100 kabul görmezsin. Görmediler de.

Diğer yandan Baratheonlara bakalım. Orys, sabık kralı öldürdü, kızını eş aldı ve topraklara hatta hanenin sözüne mirasçı oldu. 300 sene sonra Baratheonlar, Taegaryen kolundan gelmesine rağmen, Fırtına Topraklarında kabul gördü zira bu yukarıda saydığım şeylerin hiçbirini yapmadı. Keza görünüşleriyle de Valyrialı olduklarını gayet net belli eden Velaryon (ki Dans döneminde ejderha sürücüsü olan üyeleri vardı) ve Celtigar Haneleri de kabul gördü. Kimse bu üçüne karşı bir komplo kurmadı, sonradan geldiler, çöktüler demedi. Bilakis Barthlarla komplo bile kurdular Targaryenlara karşı. Burada etken madde tabii ki ejderha ve üstünlükçü politika güdülmesiydi... görünüş argümanını sadece diğer hanelere bu durumu unutturmak için faydalı olur görüşündeyim, sıradanlaşmış olacaklardı.

Makerys, Baelor'un en küçük oğlu. Robert, "bende Targ kanı var, o sebeple hakkımdır geçmek," demedi bu arada. "Çekicimin gücüyle aldım," dedi. Kan meselesini üstatlar öne sürüyor. Targaryenlar ayrıca tam anlamı ile merkezi bir yönetime sahip değildi aslında, kısmen öyleydi ama o da bir süre ejderha varken geçerliydi ama işin özünde Westeros kültüründe merkeziyetçi bir yönetim altyapısı yok çünkü toprak sahipleri elinde çok fazla güç var. GRRM de Avrupa kültürüne göre şekillendirdi malum, bu daha çok doğuda olan bir şey, yani merkezi kontrol işi çünkü binlerce yıllık bir devlet geleneğinin bir birikmişi vardı; toprak sahiplerine tam güç verilmemesi gibi şeylerin farkına varmışlar belli ki... bilhassa Türkler bu konuda hassastı. Neyse tarihe kaymayalım şimdi tabii. Zaten Dans sonrası diplomasiye ağırlık verme gereği duyma sebepleri hanenin de bu merkeziyetçi altyapının olmamasından kaynaklı. 5. Aegon'u ejderha elde etmeye iten de bu durumdu, lordlar sürekli karşı çıkıyordu ona.
[Resim: bna71Du.png]

"When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies, but the pack survives."

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konu Yazar Cevaplar Görüntüleme Son Mesaj
Görsel- Resim II. Daeron Döneminde Targaryen Soy Ağacı 👑 The Wolf Pack 0 26 30-03-2026, 03:00 PM
Son Mesaj: 👑 The Wolf Pack

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi