• Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Starklar ve Dayneler - Neşe Kulesi'nde Dans
Çok teşekkürler değerlendirmen için, öncelikle belirtmek istiyorum ki yazıda bahsettiğim şeyler tek başına bir kuram değil zaten, birden çok kuramın birleşmesi ve bazı şeyler doğrudan daha büyük ölçekli kuramlara dayanan başka kuramlar. Bu sebeple hepsinin lore'da göreceğimiz ya da aslında kastedilen şeyler olduğunu söylemiyorum, sadece göz önünde bulundurulması gereken şeyler. Baya uzun yazacağım, kusura bakma - Twitter yerine forum görünce duramıyorum şsladjşa

Belirttiğin, dikkat çektiğin bazı kısımlara inanılmaz katıldım okurken, bazı kısımlarda yine farklı düşünüyoruz ama.

Öncelikle Starklar'ın ateşle bağlantısı olmadığını düşünmüyorum, loreda resmi olarak onaylanıp onaylanmadığını bilmiyorum ama Buz ejderhalarının bu evrende yaşadığını ve buz tarafının temsilcisi olan Starklarla da doğal olarak en azından büyüsel boyutta bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca atlanmaması gereken detay bence şu, Şafak'ın özünün dövüldüğü meteorlar. Bu meteorların özünde ormanın çocukları (ya da Kantaşı İmparatoru) tarafından gökte parçalanarak dünyaya dökülmüş gökteki ikinci bir ayın parçaları olduğunu, Dorne kolunu kırdığını, bin adaları denize gömecek hale geldiğini, evrendeki mevsim dengelerinin bu noktada karıştığını ve hatta ejderhaların bu dünyaya bu şekilde geldiğini düşünüyorum. Essostaki inançlardan olan Gecenin Aslanı ve Işıktan Oluşan Bakire kısımlarının da bunun bir işareti olduğunu düşünüyorum. Böyle söyleyince kulağa çok teolojik geldi ama hayır değil.

Bunu belirtiyorum çünkü Işıkgetiren'i yeterli şekilde tanımladığımızı düşünmüyorum, bu buz ve ateşin şarkısıysa dansı sonlandıran şey tek başına buz ve ateş olamaz kanaatindeyim, ikisinin birleşimi olmalı. Gökten alevler içinde dökülen ve buna rağmen süt camı kadar soğuk olan Şafak'ın bu noktada dediğim gibi kritik bir önem taşıdığını düşünüyorum. Azor Ahai, Son Kahraman ve türevi tüm uzun gece hikayelerinin temelde aynı olayın farklı yorumlamaları olduğunu kabul etmek gerekirse doğal olarak hem AA'nın hem de Son Kahraman'ın aynı kişi olduğunu düşünmek bir problem teşkil etmiyor. Ayrıca Buz'un asıl Buz olduğunu kabul edersek daha serinin ilk bölümlerinde devasa bir çelişki oluşuyor, Buz neden Valyria'dan getirildi ya da Catelyn neden öyle düşünüyor? Bu çelişkinin "Catelyn yanlış hatırlıyordur," tarzı bir şekilde geçiştirilemeyeceğini çünkü Martin'in ufak pürüzler dışında böyle kritik hatalar yapmadığının bilincinde olmak gerek bence.

(11 saat önce) The Wolf Pack yazdı: Neticede artık Öteki öldürebilen "ateş" kısmı yoksa, onun ele geçmesinden korkmaya da gerek yok.

Diğer yandan Ötekiler, bu kılıcı yok edemezler yahut kullanamazlar muhtemelen (ateş onların zaafı).

Yine belirtmek istiyorum ki ateş büyüsü aslında doğrudan bize verilen bir kuram değil, ürettiğimiz bir kuram. Evet, azami seviyede bunun evrende varolduğunu söyleyebiliriz ama Işıkgetiren'in bu kan ve ateş büyüsüyle yapıldığını söylediğimiz anlamına gelmiyor, büyüler yoluyla "bir ayı delerek" parçalarını dünyanın üzerine döken bir kuyruklu yıldızın parçalarının "buz büyüsü" ile de gerçekleşebileceğini düşünüyorum. Belki Şafak'ı var eden şeyin kendisi bu buz büyüsüdür, kılıç ateşten gelmiştir ama buz büyüsüyle varolmuştur. Çünkü betimlemesinde kritik önem sarf eden bir yer var, "süt camı kadar soluk". Evrendeki başka hiçbir kılıca benzemiyor. Ve ilk uzun gecenin kaderini değiştiren bir "kılıcın" varolup onun kenarda köşede kalacağını sanmıyorum. (Ha bu arada, ben ışıkgetiren diye ayrı bir kılıç olduğunu da düşünmüyorum, bence Lightbringer tanımı özünde kılıcı değil kılıcı taşıyan kişiyi sembolize etmek için var - doğal olarak o kişinin Jon, getirdiği ışığın da Dawn olacağını düşünüyorum)

Işıkgetiren ve Azor Ahai efsanelerinde "kılıcın ateşe verilmek" için bir masumu öldürmesi gerektiğini de biliyoruz, kılıç kan istiyor, kan kılıcı yakıyor. Bu sebeple bir şekilde Şafak kılıcı Jon'un eline ulaşırsa bir kan kurbanıyla, Daenerys'in, Jon'un, Arya'nın ya da türevi bir masumun (!) kurbanıyla alev alması bana olmayacak bir şeymiş gibi gelmiyor. Bu bence potansiyel olarak bir ritüelin, bir kurbanın sonucu gayet mümkün. Örneğin Hollywood Reporter'la yaptığı söyleşide aslında Sansa'yı öldürmeyi planladığını ama Sophie Turner'ın etkisiyle bundan vazgeçtiğini söyledi. Belki Sansa, bu şekilde kurban edilecekti ve yerini başka biri aldı.

(11 saat önce) The Wolf Pack yazdı: AA'nın Son Kahraman ile ilgisi de pek yok aslında; ikisinin hikayesi bariz şekilde tamamen farklı. Biri ateş ve kan büyüsü yaparken diğerinde böyle bir şey görmedik. Ateş ve Kan büyüleri de doğuya özgü bir büyü çeşidi. AA muhtemelen ya ilk ejderha çeliğini dövdü ya da ejderha yumurtası çatlatmaya çabaladı. Kılıç, kutsal bir ateşin olduğu tapınakta dövülüyordu misal. Kuzeyde böyle şeyler yok. Ateş dedin mi akla R'hllor ve ejderha ateşi gelir... o da doğuya özgüdür.

Asoiaf konuşulurken fısıltı etkisini unutmamak gerek, hikâyeler anlatılır, hikâyeler özünü kaybeder, hikâyeler yine de anlatılır. Samwell Uzun Gece'nin sekiz bin yıl önce yaşandığını söylüyor ama Martin Uzun Gece'nin beş bin yıl önce yaşandığını onaylamış (bu kısmı unutmuştum, hatırlattığın için çok teşekkürler) bu hikâyenin tek bir yerde yaşanmış olma ihtimalini hem Westeros hem Essos'da yaşanmış olma ihtimalinden daha olası görüyorum, duvar sonradan yapıldı sonuçta. Doğal olarak hikâyenin batıya giderken Ateş büyüsü yerine buz büyüsüyle anılmasının veya doğuya giderken buz büyüsü yerine ateş büyüsüyle anılmasının ihtimalini gözardı etmemek gerek.

Ve tekrar hatırlatmak gerek - Valyria çeliğinin bir Öteki'ni öldürdüğünü seri boyunca hiç görmedik. Bu sadece bir tahmindi ve dizide Hardhome Savaşı'nda yaşandı, seri boyunca henüz böyle bir şeyi görmedik bile. Burada biraz senin dediğin kısımla birleştirerek Ejderhacamı - Obsidyen'in zaten büyüsel bir gece taşı olduğunu (siyah taş yapıları) düşünüyorum, ayrı bir şey olduğunu değil. Rengi değişiklilik gösterebiliyordur belki ama özünün aynı köken olduğunu düşünüyorum. 

"Ejderha çeliği mi?" diye sordu Jon. "Valyria Çeliği olmasın o?"
"Benim de aklıma ilk o geldi," dedi Sam.

Dediğim gibi, Valyria Çeliği muhabbeti sadece bir yanılsama olabilir ki muhtemelen öyle de. Belki bir kısmı antik dönemlerde gerçekten benzer büyülerle dövülüyordu ama Eddard'ın Buz'u yeniden işlenirken büyü hatırlamıyorum. Doğal olarak ciddi bir kısmının da sadece parlak metal olduğu düşüncesindeyim. Muhtemelen Jon'unki hariç, o Kara Kız Kardeş. (Valyria fonetiğiyle ilgili bildiğimiz bilgilere bakarsak cinsiyet tanımları değişken bir dil, bizimkine benzeme ihtimali yüksek, doğal olarak sadece KARA KARDEŞ olarak da anabiliriz)

(11 saat önce) The Wolf Pack yazdı: Bunu nerede dedi? Benim gözümden kaçmış. 

Bu olayın kesinlikle konuşulduğunu hatırlıyorum ama biraz eski kalmışım, Martin bunu reddetmiş ama yine de hanenin sözlerini vermemiş. Elio Garcia (Ran) yorumu tam da bu gizemin üzerine tüy diktiği için, kurgu dışı tartışmalarda Dayne sözlerinin serinin sonuyla ilgili kritik bir anlam taşıdığı inancı yayılmış, bakınca gördüm. Baya yanlış bilgi, özür dilerim.

(11 saat önce) The Wolf Pack yazdı: Ashara'nın kızı, Jon ile aynı dönemde doğmadı. Bu doğum zamanı aslında kesin bilgi içermese de Ned ve Ashara, İsyandan bir sene önce tanıştılar ve ne oldu ise o zaman olmuş olacağından, doğan çocuk İsyan sonlarında bir yaşlarında olmalı. Kısacası Elia'nın oğlu ile Ashara'nın kızı aynı yaşlarda, Jon değil. Aslında kızının ölmemiş olabileceğini de düşünüyorum. Onunla ilgili fikrim de burada

Ama Jon'un doğumuyla ilgili kısma katılmıyorum. Öncelikle Ned Stark ve Ashara'nın birlikteliğinin tam olarak ne zaman gerçekleştiğini bilmiyoruz, Harrenhal'da mı yoksa sonra mı? Bize Ashara'ya "aşık" olan Barristan tarafından o gece Ashara'nın bir Stark ile (muhtemelen ned) dans ettiği söyleniyor, turnuva devam ederken bu gerçekleşmemiş olabilir. Ashara'nın Harrenhal'da ne kadar kaldığını, İsyan çağrısı yapıldığında Robert ve Ned'in Kartal Yuvası'nda olduğunu unutmamak gerek, belki birkaç ay boyunca Lyanna ortada yoktu ama savaş da yoktu. En azından hatırladığım kadarıyla. Daha da ilgi çekici noktası şu olurdu, belki Ashara hiçbir zaman Ned'den hamile kalmadı ve hiçbir zaman hamile olmadı. Bu Dayneler'in senin de söylediğin üzere Jon'u korumak için ortaya attığı bir hikâye olabilir. Çocuğun ölü doğduğu tamamen yine Barristan'ın düşüncesiydi diye anımsıyorum. Doğal olarak dediğinde kısmen haklısın, yıl ve yaş fark edebilir ve bu iki bebeği değiştirme teorisini çürütür ama zaten belirtmek istediğim kısım Jon'un kimliğinin Dayneler tarafından bilindiği ve belki Ashara'nın bu kimliği gizlemek için intihar ettiği - Catelyn'in hatırladığına göre Eddard çocuğun annesiyle ilgili Ashara dedikodularına asla cevap vermedi. Onaylamadı da reddetmedi de.

(11 saat önce) The Wolf Pack yazdı: Uzak Doğu ejderhalarına gelirsek

Su yılanı ile ilgili söylediğin kısma katılıyorum ama... Bu kısım biraz antropoloji ve kültür kökeni tartışması olur, bir ara belki forumda konu dışı olarak bir başlık altında tartışabiliriz bunu. Temel olarak benim savunduğum teoriyle seninki hemen hemen aynı zaten, sadece tavuk-yumurta olayı geçerli. Kısaca benim savunduğum fikir şu, gökten alevli, kuyruklu yıldızlar olarak da anılabilecek, meteorlar denizlere düşer ve bu tufanları - minör iklim değişikliklerini ya da okyanus taşmalarını tetikler, bu sebeple gökten düşen kızıl alev ejderha önce suyla ve sucul felaketlerle sonra antik dönem insanının yaşamın merkezi kabul edebileceği su ve bereketle anılır. İkisi de teori ama sonuçta. Önce dediğin şekilde olmuş ve sonradan gökten düşen meteorlarla birleşmiş de olabilir, antik dönem Çin'ini modern olarak doğrudan bilmediğimiz için ikisi de kurgu olur ama.

Bu arada bi ara direkt şey üzerine bir kuram yazacağım, sanırım sen de videolarından birinde bahsetmiştin - Starklar'ın Ötekiler ile soydaş olma, soyundan gelme ihtimali. Bilmiyorum, bana hoş geliyor. İlk İnsanlar'ın niye batıya gittiğini, neyden kaçtığını, bahsedilen Dayne, Hightower, Gardener, Durrandon vs ilişkilerini, Mimar Brandon'un Sur'u neden inşaa ettiğini ve Ozan Gael mevzusu gibi Gece Kralı'nın aslında soyunun tükenmeyip Kışyarı'nın Kış Kralları olarak devam etmiş olabileceğinden vs bahsedeceğim.

Bu Konudaki Yorumlar
RE: Starklar ve Dayneler - Neşe Kulesi'nde Dans - Yazar: Valvein12 - 4 saat önce

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi