Tanrılar Havaya Sikke Atmaz - Targaryenler Aslında Deli Değil Mi?

Hisar Konseyi | Serinin geneli hakkında KURAM paylaşımlarını buradan yapabilirsiniz (DİZİ kuramlarına ve DİZİ-KİTAP karışımı kuramlara izin yoktur. Üstatlar bundan hoşlanmıyor).
Valvein12 12 Yorum 1267 Okunma 0/5 - 0 oy
Konuyu Oyla:
(30-03-2026, 02:14 PM) The Wolf Pack yazdı: Diğer yandan "delilik" meselesine bence yanlış yaklaşıyorsunuz. Modern tanımla delilik olayına girmeyin; orta çağdaki avrupanın mantığına göre yazılmış bu. Kaldı ki bugün bile anormal tipler gördüğümüzde "ruh hastası" veya "deliye bak" diyoruz. Bilimsel tanım değil, halk tanımı ile yaklaşacaksınız. O zaman o saydığımız her şey delilik oluyor; anomali diyelim isterseniz delilik yerine.

Dediğine hem katılıyorum, hem katılmıyorum. Şöyle ki detaylıca incelenen vakalardan neredeyse hiçbirisi dur yere değil, baya baya ağır tramvalar ve kanlı iç savaşlar sonucu deliren çocuklar ya da narsist ebeveynler tarafından büyütülen çocuklar. En basitinden Lannisterlar'ın son kuşağına baksak bile "evrenin içinde yaşayan nehir topraklı" bir köylünün gözünden hepsini şeytani deliler olarak değerlendirebiliriz. İstatistiğin genel sıkıntısı bu biraz, nereye çekersek oraya gider. 300 yıllık tarihte çok fazla deli vakası var, öncesinde olduğuyla ilgili en ufak bilgimiz dahi yok. Lannisterlar için son 25 yılda 5-6 "deliliğe-şeytanlığa" yorulabilecek vaka var, spektrumu genişletirsek binlerce yıllık tarihte küçücük kalıyorlar ama. Aynı durum dediğim gibi bence Targaryenlerde de geçerli. 300 yıllık delilik serüveni, 300 yıllık taht. Daha öncesinde taht yok, daha öncesinde deli yok. Tahta geçmemiş Blackfyrelar ensest evlilikler yapmalarına rağmen aralarında yüz yıllık tarih boyunca deli yok. Nedeni bence "entrikalarla" zehirlenecekleri, tramvalar ve doğrudan ölüm riski altında yaşayacakları bir taht gölgesi olmaması.

"Bu tacı ben istemedim. Altın, soğuk ve başımın üstünde ağırlık yapıyor. Lakin Kral olduğum sürece halkıma karşı bir görevim var."

(30-03-2026, 06:03 PM) Taha231 yazdı:
Targaryenlerin deli olarak görülme sebebi oldukça bariz: İstisnasiz her nesilde mutlaka bir vaka var ve insanlar Targaryen deliligine şaşirmiyor hatta normal karşiliyor zira bu aile ensest yapıyor. Doğan üyeler tıpkı starklar gibi akıl ve vücut sagligi yerinde bireyler olsaydı asıl bu şaşırtıcı olurdu.

Her nesilde delilik var çünkü bence her nesilde savaş var. Hiçbiri bizim pov karakterlerimiz değil, doğal olarak karakter gelişimlerine bizzat tanık olmadığımız vakalar. Ölümden gelen Jon, ağaca dönüşen Bran, Kralkatili Sansa, Lanetli büyülerle çehresini değiştiren Arya, Ölümden dirilip "masum" freyleri avlayan Catelyn, Kralına "halkın" gözünde ihanet etmiş ve onun mirasına çökmeye çalışmış Eddard, savaşlarda ulukurdunun derisine bürünen ve yeminbozan Robb. Dediğim gibi, eğer seri hakkında bakış açısı karakterlerimizin ağırlıklı kökeni Stark olmasa, muhtemelen Stark hanesini iblis, deli, şeytani diye değerlendirmeye açık olacaktık.

Ya da hainleri diri diri yakan, öz yeğenini alevlere atmak isteyen Stannis'in hikâyesine uzaktan tanık olsak muhtemelen ona da Aerion'dan ya da Deli Kral'dan daha farklı bakmayacaktık. Bakış açısı karakterleri bu yüzden önemli, bize bakış açısı sunuyorlar. Bakış açısına hakim olmadığımız tüm karakterin okuyucuyu doğal olarak manipüle edebilir olduğunu söylüyorum. Üç asırlık, kendi ağızlarından yazılmamış, onların tahttan düştüğü ve kelimenin tam anlamıyla düşmanları iktidardayken yazılan harici eserler bu sebeple çarpık. GRRM'nin lore'u Silmarillion gibi doğrudan yazmak yerine evren içerisinde yaşayan bir üstadın gözünden yazmasının bir nedeni var.
(28-03-2026, 10:37 PM) The Wolf Pack yazdı:
Dahası ejderha kanının getirisi olduğu kadar götürüsü de olmalı evren kurmacası olarak, delilik bu götürüyü temsil ediyor.

Burada biraz şey de mümkün gibi; Ejderhaların Dansı öncesi aslında doğrudan hiçbir "deli" Targaryen görmüyoruz, danstan sonra ise ilk gördüğümüz deliliğin ötesinde sadece aşırı dindar olarak da tanımlanabilecek Baelor, onu da geçersek ilk değerlendirebileceğimiz ilk deli Rhaegel. Belki ejderhaların ve onların temsil ettiği, belirtisi olduğu "büyünün" dünyayı terk etmesi sebebiyle kanlarındaki bu büyüsel midichlorianı nasıl kontrol edebileceğini bilmeyen, bastıramayan Targaryenler tarafından bir delilik söz konusu olabilir. Yumurta Aegon, Aerion Parlakalev ya da Sarhoş Daeron gibi. Belki Jaehaerys II, belki Aerys, belki Rhaegar... Mümkün mü? Mümkün ama her halükarda ben deliliğin dansın sonuna kadar gözükmediği, doğal olarak en azından ejderhaların soyu tükenmeden önce hiç var olmadığını düşünüyorum.

"Yes, ultimately Egg will become king, but that's a long and winding road, and the subject for many a later story... which I hope to write after I finish all the millions and zillions of words I've still got to write for A SONG OF ICE AND FIRE.

The Targaryens have heavily interbred, like the Ptolemys of Egypt. As any horse or dog breeder can tell you, interbreeding accentuates both flaws and virtues, and pushes a lineage toward the extremes. Also, there's sometimes a fine line between madness and greatness. Daeron I, the boy king who led a war of conquest, and even the saintly Baelor I could also be considered "mad," if seen in a different light. ((And I must confess, I love grey characters, and those who can be interperted in many different ways. Both as a reader and a writer, I want complexity and subtlety in my fiction))"

Bu da doğrudan Martin'den yine, hiçbir noktada deliliğin doğrudan ensestten geldiğini söylemediği gibi aslında reddetmiyor da tam olarak. Ama burada daha çok belirtmek istediğim nokta Baelor ve Daeron için "böyle de yorumlanabilir" demesi, deli bile dememesi doğrudan.
(30-03-2026, 06:03 PM) Taha231 yazdı: Şu konu ne zaman gündeme gelse Targcılar kimsenin okumakla uğraşmaycağı uzun analizler yayınlıyor

Targ sevmem, Stannis severim, Robert severim, Lannisterları da severim ilginç karakterler hepsi. Jon da severim, Theon da severim. Targ sevmem. Belki Jaehaerys, Baelor ve Daeron the Daring severim, ha bir de Küçük Duncan.

Bu arada ismin altına sizdeki bannerlardan nasıl takabileceğimi biliyor musunuz? Öyle olsa Targcı sanılmazdım en azından.

Bu Konudaki Yorumlar
RE: Tanrılar Havaya Sikke Atmaz - Targaryenler Aslında Deli Değil Mi? - Yazar: Valvein12 - 30-03-2026, 08:19 PM

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi