Neden "Robert'ın İsyanı" Diyoruz?

Buz ve Ateşin Dünyası | Dünya kitabının konuşulduğu yer.
Caspian 5 Yorum 603 Okunma 0/5 - 0 oy
Konuyu Oyla:
(24-03-2026, 10:59 PM) Caspian yazdı: O zaman soruyorum:
  1. Bu isyan neden Ned'in veya Jon'un değil de Robert'ın isyanı olarak geçiyor?
  2. Madem her şeyi Ned ve Jon yaptı, bu herif (Robert) niye gelip tahta kuruluyor? "Ben vurdum ben yerim" mantığı mı bu, yoksa biz mi bir şeyi kaçırıyoruz?

Teşekkürler.

Aslında bu benim uzun süredir sorguladığım ama kısmen hak verdiğim bir isimlendirme.

1. Öncelikle tahta çöken Robert. Haliyle tarih, onun bakış açısıyla yazılıyor ve isimlendiriliyor. Mantıken İsyan sırasında kimse "Robert'ın İsyanı bu!" demiyor, sonradan verilen bir isim bu. Muhtemelen üstatlar böyle demiştir. Ned çökseydi Kurt İsyanı gibi bir şey derlerdi bence. Yoksa temelde haklısın, ben de senin gibi düşünüyorum... hatta GRRM bile katalizör olarak Ned'in kendisini ve ailesinin öldürülmesini söylüyor; o saatten sonra Ned'i bir şey durdurmazdı, minvalinde bir şeyler söylemişti. Yani olaya bakarsak İsyan'ın temeli de merkezi de Stark Hanesi. Bayrağı açan da Arryn Hanesi ama dediğim gibi Robert, kral olduğu için bu şekilde anılıyor. Robert'ı Ashford Savaşında, Tarlly yeniyor ama azam lordu Tyrell olduğu için, onun hanesine yazılıyor başarı. Onun gibi bir şey.
  2. Bir şey kaçırma durumu var da "kısmen" var. Burada işte kuramlar devreye giriyor. Beşinci kitaba geldiğinde (Theon kısımlarına) göreceksin
    [+] Spoiler'ı Görmek İçin Tıklayın!
    . Anlaşılan Üstatlar, Stark, Arryn, Tully ve Baratheonları da organize ederek bir isyan planı yapmışlar; Lyanna ve Starkların ölümü tamamen işin bahanesi hatta bekledikleri fırsat olmuş.
    Tabii ayrıntılara vakıf değiliz. Bu sebeple Robert, durumun tam olarak neresinde ve ne kadar bilincindeydi bilgimiz yok. Üç Dişli Mızrak'da kral olma talebini dillendirdiğini biliyoruz, bu sebeple belki de en başından beri işin içinde olabilir ama 2. kitap başındaki Üstat Cressen ayarlamıştır muhtemelen bu talep meselesini.
[Resim: bna71Du.png]

"When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies, but the pack survives."

Bu Konudaki Yorumlar
Neden "Robert'ın İsyanı" Diyoruz? - Yazar: Caspian - 24-03-2026, 10:59 PM
RE: Neden "Robert'ın İsyanı" Diyoruz? - Yazar: Satannis - 25-03-2026, 08:39 PM
RE: Neden "Robert'ın İsyanı" Diyoruz? - Yazar: The Wolf Pack - 25-03-2026, 08:59 PM

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi