• Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blackfyre iddasının meşruiyeti:
Not: Bu makeleyi ingilizce yazmıştım tekrar türkçe yazmaya üşendiğim için AI'ya çevirttim.

O dönemin tarihini okurken bir şey fark ettim: kitapta açıkça söylenmese de, Daemon Blackfyre taht üzerindeki iddiasını ve meşruiyetini babasından değil, annesinden alıyor.

Baelor the Blessed varissiz öldüğünde, Kral Aegon III’ün erkek soyu tükenmişti ve geriye yalnızca kızları kalmıştı. Bu noktada veraset konusunda belirsizlik ortaya çıktı. Her ne kadar Ejderhaların Dansı’ndan sonra erkeklerin önceliği kabul edilmiş olsa da, eğer kralın doğrudan soyu esas alınsaydı, en büyük kızın yeni varis olması gerekirdi. (Bazı lordların bu fikri savunduğu kitapta yazıyor.) Örneğin Lord Hoster Tully, daha küçük bir erkek kardeşi olmasına rağmen kızı Catelyn’i Riverrun’un yeni leydisi olarak yetiştiriyordu; çünkü veraset sıralamasında öndeydi ve Edmure doğana kadar varis olarak büyütüldü. Aynı mantığı izlersek, Kral Aegon III’ün en büyük kızı — aynı zamanda Daemon Blackfyre’ın annesi olan — Daena Targaryen’in kraliçe olması gerekirdi; çünkü doğrudan önceki kralın soyundan geliyordu. Ancak böyle olmadı. Aegon III’ün kardeşi Viserys taç giydi ve taht onun soyundan devam etti.

Kral Aegon III’ün üç kızı vardı. En büyüğü hiç evlenmedi ve meşru çocuğu olmadı. Ortanca kız Rhaena, Yediler İnancı’na katılarak septa oldu. En küçük kız Elaena Targaryen ise üç kez evlendi ve aralarında gayrimeşru olanlar da dahil birçok çocuk doğurdu; fakat bu çocuklar Plumm veya Penrose gibi hanelere bağlı olduklarından, veraset açısından pek önemli sayılmazlardı.

Daemon Blackfyre, Prenses Daena ile Kral Aegon IV’ün gayrimeşru oğluydu. Bir prens gibi yetiştirildi, ancak bu onun bir piç olduğu ve taht üzerinde hakkı bulunmadığı gerçeğini değiştirmiyordu — ta ki Kral Aegon IV ölmeden önce tüm çocuklarını meşrulaştırana kadar.

Bu hareket Blackfyre davasına meşruiyet kazandırdı, ancak insanların yanlış anladığı nokta şu: Daemon Blackfyre’ın taht iddiası babasından gelmez. Meşrulaştırıldıktan sonra bile ağabeyi Daeron ondan büyüktü ve eğer baba soyu esas alınırsa, veraset sıralamasında Daeron daha üsttedir.

Onun asıl meşruiyeti annesinden — daha doğrusu büyükbabasından — gelir; çünkü Daemon Blackfyre, Kral Aegon III’ün yaşayan en büyük erkek torunudur, oysa Kral Daeron II bu soydan gelmez.

Daemon Blackfyre’ı zihnimde canlandırdığımda, onu Baelor Breakspear gibi biri olarak düşünüyorum; çünkü neredeyse her açıdan karizmanın zirvesi olarak tasvir edilir. Olağanüstü bir destek toplamıştır ve bunun bir sebebi olmalı. Eğer kötü bir insan olsaydı, Eustace Osgrey gibi onurlu şövalyeler meşruiyet iddiasına bakmaksızın onu desteklemezdi. Dönemin neredeyse tüm ünlü ve büyük şövalyeleri Daemon’u destekledi ve ölümünden sonra bile yıllarca onun soyundan gelenler için savaştılar. Onun yarattığı bu büyük sadakat, yalnızca meşruiyet iddiasıyla açıklanamaz.

Bana kalırsa Daemon Blackfyre’ın en büyük talihsizliği, rakip olarak Daeron II gibi bilge ve iyi bir kralı seçmiş olmasıydı; eğer karşısında Aerys II gibi bir deli olsaydı, isyanı kesinlikle kazanırdı.

Her neyse, sanırım biraz fazla uzattım. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bu Konudaki Yorumlar
Blackfyre iddasının meşruiyeti: - Yazar: Taha231 - 9 saat önce

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Thread Yazar Replies Views Last Post
GRRM 2 Blackfyre’lar isyanı kazanabilir miydi? Taha231 1 49 7 saat önce
Last Post: Talha

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi