Karasu Savaşı ve Sur'daki Savaş arasında benzerlik

Buz ve Ateşin Şarkısı | Buz ve Ateşin Şarkısı kitapları ile ilgili GENEL konular, burada tartışılacak. Belirli bir kitapta geçen konular ise ilgili kitap isminin olduğu alt forumda tartışılır.
Poyraz 1 Yorum 69 Okunma 0/5 - 0 oy
Konuyu Oyla:
Karasu Savaşı ile Sur’daki Savaşı birbirine benzetiyorum. Kurtarıcıları (Tyrell–Lannister ordusu ve Stannis) saymazsak, bu savaşların mvpleri Tyrion ve Jon. Kızıl Kale’yi savunmak “iblise” kalmışken, Sur’u savunmak “piçe” kalıyor.

Tyrion, istilacıları zincirle şaşırtırken; Jon ise birçok farklı teknik kullanıyor. Bunlar arasında bence en etkileyici olanı, Mance’in kaplumbağasını durdurmak için varillere çakıl doldurup su ekleyerek dondurması ve bu şekilde kaplumbağaları parçalamasıydı.

Askerleri konuşarak motive etmeleri de birbirine benziyor. Tyrion’ın “Ben yarım bir adamsam sizler nesiniz?” tiradından sonra askerler yeniden cesaret kazanıyor. Jon’un “Duvar’a tırmanan bir mamut gördünüz mü hiç?” tiradı da benzer etki yaratıyor.

Tyrion, Stannis’in ordusunu yavaşlatmasa; Jon da yabanılları durdurmasa, Kızıl Kale ve Sur düşecekti. Jon kaplumbağaları yok etmese yabanıllar kapıyı kıracaktı ve Aemon’un dediği gibi “Lord Kumandan’ın koltuğunda Mance oturacaktı.” Buna rağmen, ikisi de bu savaşlardaki başarılarına rağmen hak ettikleri takdiri görmüyor.
Tyrion, Garlan’ın övgüsüne kadar takdir edilmediğini düşünürken; Jon ise Mance’in ordusunu durdurduktan hemen sonra uyandırılıp hain ilan edilerek yargılanıyor.

Ayrıca, ASOS Jon VIII ve IX bölümleri Jon’un komutanlığına dair önemli ipuçları barındırıyor. Jon ile Mance’in birbirlerini adım adım okuduklarını görüyoruz: Jon’un ateşli oklarına karşı Mance’in ıslak derileri, buna karşılık Jon’un donmuş varilleri… Bu akıl oyunlarının galibi Jon oluyor. ASOS Jon X’da Mance bir avuç adamın iyi iş çıkardığını itiraf ederken. ASOS Davos VI’da Stannis Tyrion için “tehkili bir adam, bunu karasuda öğrendim” diyor. Yani ikisi de bizzat rakipleri tarafından takdir görüyor.

Son olarak; aklıma Ned Stark’ın, Jon ve Robb’a iyi bir komutanın sesinin duyulmasıyla ilgili verdiği öğüt geldi. Jon buna “lord sesi” diyor. Ned Stark, bir savaşta kumandanın sesinin kılıcı kadar dolu olması gerektiğini söyler. Hatta Robb ve Jon çocukken bu yüzden kulelerden birbirine bağırırdı. ASOS Jon VIII’de Jon’un bu anlamda da epey iyi olduğunu görüyoruz. Sesiyle ekibi kendine alıyor ve gerçekten motive edici şeyler söylüyor. Robb’dan sonra Jon’un da bu konularda ehil olması Ned Stark akademiye saygı duymamızı sağlıyor.
Yine güzel benzerlikler.... Ned Stark Akademi lafını tuttum. 😍

GRRM'in karakterler arasındaki paralellikleri güzeldir. Aşk kuramcıları genelde bu kısımları kuramlarını desteklemek için kullansa da aslında paralel sahneler, bir nevi x ve y karakterlerin, benzer veya aynı konumlarda olduklarında, aynı durumlarda neler yaptığını / yaşadığını göstermek için kullanılıyor yazarca.

Böylece farklı ve benzer kişilik ve cinsiyetteki karakterlerin üstünden aslında birden fazla seçim yapılabileceği gibi benzer haksızlıklara da maruz kalınabileceğini gösterir. Bir nevi hayatın yansıtılma şeklidir, ders niteliğindedir.

Bir diğer örnek Dany ve Cersei'nin ataerkil bir düzende kraliçe olarak "gücü" nasıl kullandıklarının farklı halleridir (4. kitabı yazarken çok beğendiği ama sonra çıkarmak zorunda kaldığı bir sürü paralel sahne yazmıştır).
[Resim: bna71Du.png]

"When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies, but the pack survives."

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi