Depremler ve coğrafya

Buz ve Ateşin Şarkısı | Buz ve Ateşin Şarkısı kitapları ile ilgili GENEL konular, burada tartışılacak. Belirli bir kitapta geçen konular ise ilgili kitap isminin olduğu alt forumda tartışılır.
ReWoFlash 4 Yorum 491 Okunma 0/5 - 0 oy
Konuyu Oyla:
Buz ve Ateşin Dünyası gerçekten de gizemlerle dolu bir evren. Westeros’un batısında ne olduğu, kıtanın gezegen üzerindeki tam konumu gibi pek çok soru hâlâ cevapsız. Ancak benim en çok dikkatimi çeken coğrafi detay, bu dünyada neredeyse hiç depremden söz edilmemesi. Sadece Westeros’ta değil; Essos ve Sothoryos gibi diğer büyük kara parçalarında da deprem yaşandığına dair ne bir anlatım ne de bir ima var.
Oysa gerçek dünyada depremler, tektonik plakaların hareketi sonucu oluşur ve özellikle Vadi gibi son derece dağlık bir bölgede bu tür sarsıntıların hiç yaşanmaması oldukça ilginç. Bu durum insanın aklına iki ihtimali getiriyor: Acaba GRRM bu detaya özellikle girmemeyi mi tercih etti, yoksa bu da Buz ve Ateşin Dünyası’nın henüz açıklanmamış gizemlerinden biri mi? siz ne düşünüyorsunuz?
Aslında evrende depreme benzeyen bazı tektonik hareketlerin varlığını biliyoruz. Örnek vermek gerekirse: Dorne Kolu’nun ayrılması, Valyria Kıyameti, Demir Adalar’ın Westeros anakarasından ayrılması... Ayrıca Tyrion, Chroyane harabelerinden geçerken sarsıntılar hissettiğini söylüyor; bunlar belki ufak depremlerdir. Ejderhalarla Dans’ın Tyrion X bölümünde karakter şöyle bir cümle kuruyor:

​'Efendileri Yezzan, cücelerinden biri düştüğünde veya darbe aldığında en yüksek sesle ve en uzun süre gülerdi; koca vücudu depremde sallanan don yağı gibi titrerdi.'

​Yani Tyrion, depremin ne olduğunu biliyor olmalı...

​Ayrıca serideki coğrafi detaylara meraklıysan, biraz önce serinin coğrafyasını kendimce ele aldığım bir yazı yazdım; inceleyebilirsin.
Targaryen
Fire and Blood
(27-03-2026, 10:55 PM) Aenar Targaryen yazdı: Aslında evrende depreme benzeyen bazı tektonik hareketlerin varlığını biliyoruz. Örnek vermek gerekirse: Dorne Kolu’nun ayrılması, Valyria Kıyameti, Demir Adalar’ın Westeros anakarasından ayrılması... Ayrıca Tyrion, Chroyane harabelerinden geçerken sarsıntılar hissettiğini söylüyor; bunlar belki ufak depremlerdir. Ejderhalarla Dans’ın Tyrion X bölümünde karakter şöyle bir cümle kuruyor:

'Efendileri Yezzan, cücelerinden biri düştüğünde veya darbe aldığında en yüksek sesle ve en uzun süre gülerdi; koca vücudu depremde sallanan don yağı gibi titrerdi.'

Yani Tyrion, depremin ne olduğunu biliyor olmalı...

Ayrıca serideki coğrafi detaylara meraklıysan, biraz önce serinin coğrafyasını kendimce ele aldığım bir yazı yazdım; inceleyebilirsin.

Hocam çok güzel açıklamışsınız, itibar puanı verdim.

Cidden evren fazlası ile detaylı. Her defasında daha da şaşırıyorum.
Never forget what you are, for surely the world will not.
(28-03-2026, 12:27 AM) Caspian yazdı:
(27-03-2026, 10:55 PM) Aenar Targaryen yazdı: Aslında evrende depreme benzeyen bazı tektonik hareketlerin varlığını biliyoruz. Örnek vermek gerekirse: Dorne Kolu’nun ayrılması, Valyria Kıyameti, Demir Adalar’ın Westeros anakarasından ayrılması... Ayrıca Tyrion, Chroyane harabelerinden geçerken sarsıntılar hissettiğini söylüyor; bunlar belki ufak depremlerdir. Ejderhalarla Dans’ın Tyrion X bölümünde karakter şöyle bir cümle kuruyor:

'Efendileri Yezzan, cücelerinden biri düştüğünde veya darbe aldığında en yüksek sesle ve en uzun süre gülerdi; koca vücudu depremde sallanan don yağı gibi titrerdi.'

Yani Tyrion, depremin ne olduğunu biliyor olmalı...

Ayrıca serideki coğrafi detaylara meraklıysan, biraz önce serinin coğrafyasını kendimce ele aldığım bir yazı yazdım; inceleyebilirsin.

Hocam çok güzel açıklamışsınız, itibar puanı verdim.

Cidden evren fazlası ile detaylı. Her defasında daha da şaşırıyorum.

Teşekkürler hocam, Martin hepimizi kendine hayran bırakıyor.
Targaryen
Fire and Blood
Bence de Tyrion örneği, depremlerin bilinmez olmadığını gösteriyor ama bence Martin, deprem gibi doğa olaylarını evrene eklemeyi unuttuğu için göremedik hiç. Bu tür eksikleri var dünya kurma aşamasında.

Bu arada bahsedilen Dorne kolunun ayrılması gibi meseleler doğal bir olay sonucu değil, büyü sonucu olduğu için doğrudan deprem ile ilişkilendirilemez.

(Konu yanlış yere açılmıştı, taşıdım. Başlık açarken doğru yere açtığımızdan emin olalım arkadaşlar.)
[Resim: bna71Du.png]

"When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies, but the pack survives."

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi