Neden "Robert'ın İsyanı" Diyoruz?

Buz ve Ateşin Dünyası | Dünya kitabının konuşulduğu yer.
Caspian 5 Yorum 599 Okunma 0/5 - 0 oy
Konuyu Oyla:
Soru 
Selamlar yedi krallığın güzide üyeleri, bir süredir kafamı kurcalayan bir mevzu var. Kitapları tamamen bitirmemiş olsam da Wiki’nin altını üstüne getirdim, yani olaylara çok yabancı değilim ama mantık çerçevesinde oturtamadığım bir nokta var.

Şimdi;
  • Rhaegar Targaryen, Lyanna Stark'ı kaçırır.
  • Lyanna'nın abisi Brandon Stark delleniyor, gidip sarayda çingen çıkarıyor. Kral da bu dingili tutukluyor.
  • Lyanna'nın babası Kral Şehri'ne geliyor, yargılama istiyor. Kral çılgın ateşi seçiyor şampiyon olarak. Rickard abimiz de nanay.
  • Brandon reyis de kılıca uzancam diye boynundaki zincirlerden ötürü ölüyor. Bu da cepte.
  • Deli Kral, Jon Arryn'den Ned ve Robert'ın kafasını istiyor (Ned, Rickard'ın oğlu, Robert da Lyanna'nın nişanlısı diye).
  • Jon reddediyor, isyan bayrağını çekiyor.
  • Ned ve Robert sancaktarları topluyor, savaş başlıyor.
  • Robert, Rhaegar'ı öldürüyor.
  • Ned ilk saraya yetişen oluyor ve tahtta Jaime reyisi otururken görüyor. "Vay şerefsiz" deyip çekip geri gidiyor.

Olay kabaca bu şekilde. Şimdi mantık çerçevesinde baktığımızda; Robert dediğin adam alt tarafı Lyanna'nın nişanlısı. Bir de işte savaşta prensi vurdu, hepsi o. Mevzuyla asıl alakası olan, canı yanan, babasını abisini kaybeden, ordusunu toplayıp şehri alan adam bizim Ned Stark. Ortalığı asıl velveleye veren, "hadi aslanlarım" diyen de Jon Arryn.

Yani Robertten çok Ned'in, hatta Jon'un hakkı var bu ismin üstünde. Ama gel gör ki herkes "Robert'ın İsyanı" diyor.

O zaman soruyorum:
  1. Bu isyan neden Ned'in veya Jon'un değil de Robert'ın isyanı olarak geçiyor?
  2. Madem her şeyi Ned ve Jon yaptı, bu herif (Robert) niye gelip tahta kuruluyor? "Ben vurdum ben yerim" mantığı mı bu, yoksa biz mi bir şeyi kaçırıyoruz?

Teşekkürler.
Never forget what you are, for surely the world will not.
Alevli Kalp 
Çünkü isyanın sürükleyicisi Robert Baratheon'du. Bunu, kardeşi Stannis'in ağzından şöyle dinliyoruz:

Alıntı:"Ağabeyimin sadakat uyandırmak gibi bir yeteneği vardı. Düşmanlarının kalbinde bile. Yaz Kalesi’nde aynı gün içinde üç mücadele kazandı ve Lord Grandison’la Lord Cafferen’i tutsak olarak Fırtına Burnu’na getirdi. Onların sancaklarını zafer yadigârı olarak salona astı. Cafferen’in beyaz karacaları kanla lekelenmişti ve Grandison’ın uyuyan aslanı neredeyse ikiye bölünmüştü. Buna rağmen, adamlar bütün bir gece o sancakların altında oturdular, Robert’la birlikte içki içip yemek yediler. Robert onları ava bile götürdü. Avluda hep birlikte balta fırlattıklarını gördüğümde, ‘Bu adamların niyeti seni yakılmak üzere Aerys’e götürmek,’ dedim ağabeyime. ‘Onların eline balta vermemelisin.’ Robert sadece güldü. Ben olsam Grandison ve Cafferen’i zindana atardım ama Robert onları dosta dönüştürdü. Lord Cafferen, Ashford Kalesi’nde öldü; Robert için savaşırken Randyll Tarly tarafından kesildi. Lord Grandison, Üç Dişli Mızrak’ta yaralandı ve bir yıl sonra hayatını kaybetti." 

Kılıçların Fırtınası - Davos IV

Savaştığı lordlar bile daha sonra Robert için canlarını veriyordu. Doğuştan bir lider ve yaşayan bir savaş tanrısıydı, bu sayede insanları kendi sancağı altında birleştirdi. Targaryen soyundan geliyor oluşuyla da taht üzerindeki hakkı herkesten fazlaydı. İsyanı başlatan kendisi olmasa bile sonunda kral olan oydu ve hep en kilit noktalarda başrol o olduğu için isyan da onun ismiyle anıldı.
Stannis Arma
Ours is the Fury
Cevabı çok basit aslında. Yukarıda arkadaşın bahsettiği gibi doğuştan bir lider ve savaşırken çoğu adamı hayran bırakıyor. Ayrıca Kral olması ve hanedanlık değişimi bunda büyük bir etken. Robert kral oluyor, kraliyet Baratheon oluyor = "Robert'ın İsyanı" deniyor
Stannis Arma
"Krallığı kurtarmak için tahtı kazanmaya çalışıyordum, tahtı kazanmak için krallığı kurtarmam gerekirken."
(24-03-2026, 10:59 PM) Caspian yazdı: O zaman soruyorum:
  1. Bu isyan neden Ned'in veya Jon'un değil de Robert'ın isyanı olarak geçiyor?
  2. Madem her şeyi Ned ve Jon yaptı, bu herif (Robert) niye gelip tahta kuruluyor? "Ben vurdum ben yerim" mantığı mı bu, yoksa biz mi bir şeyi kaçırıyoruz?

Teşekkürler.

Aslında bu benim uzun süredir sorguladığım ama kısmen hak verdiğim bir isimlendirme.

1. Öncelikle tahta çöken Robert. Haliyle tarih, onun bakış açısıyla yazılıyor ve isimlendiriliyor. Mantıken İsyan sırasında kimse "Robert'ın İsyanı bu!" demiyor, sonradan verilen bir isim bu. Muhtemelen üstatlar böyle demiştir. Ned çökseydi Kurt İsyanı gibi bir şey derlerdi bence. Yoksa temelde haklısın, ben de senin gibi düşünüyorum... hatta GRRM bile katalizör olarak Ned'in kendisini ve ailesinin öldürülmesini söylüyor; o saatten sonra Ned'i bir şey durdurmazdı, minvalinde bir şeyler söylemişti. Yani olaya bakarsak İsyan'ın temeli de merkezi de Stark Hanesi. Bayrağı açan da Arryn Hanesi ama dediğim gibi Robert, kral olduğu için bu şekilde anılıyor. Robert'ı Ashford Savaşında, Tarlly yeniyor ama azam lordu Tyrell olduğu için, onun hanesine yazılıyor başarı. Onun gibi bir şey.
  2. Bir şey kaçırma durumu var da "kısmen" var. Burada işte kuramlar devreye giriyor. Beşinci kitaba geldiğinde (Theon kısımlarına) göreceksin
    [+] Spoiler'ı Görmek İçin Tıklayın!
    . Anlaşılan Üstatlar, Stark, Arryn, Tully ve Baratheonları da organize ederek bir isyan planı yapmışlar; Lyanna ve Starkların ölümü tamamen işin bahanesi hatta bekledikleri fırsat olmuş.
    Tabii ayrıntılara vakıf değiliz. Bu sebeple Robert, durumun tam olarak neresinde ve ne kadar bilincindeydi bilgimiz yok. Üç Dişli Mızrak'da kral olma talebini dillendirdiğini biliyoruz, bu sebeple belki de en başından beri işin içinde olabilir ama 2. kitap başındaki Üstat Cressen ayarlamıştır muhtemelen bu talep meselesini.
[Resim: bna71Du.png]

"When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies, but the pack survives."
Öncelikle "çingen çıkarmak" cümlesinin yanlış olduğunu doğrusunun "çıngar çıkarmak" olduğunu belirtmek isterim. Demir tahta Eddard Stark otursaydı ki oturmaması çok büyük bir hataydı ismi muhtemelen "Kuzey'in İsyanı" olurdu. Önemli olan güce kimin sahip olduğu. Ona sahip olan kendi tarihini yazıyor.
Bazı olaylar olduğu an değil olduktan sonra nitelendirilir.
Tarihtede bunun örnekleri vardır.Ama konuyu uzatmadan gel gelelim Robertin İsyanına.
Eddard Stark isyanın ana büyük komutanlarından biridir ve en önemlilerin başında gelir.Ama isyanın kazanımları ve sonuçları kral olduğu için ve Prens Rheagarı öldürmeyi başardığı için Roberta aittir.O yüzden bizde Robertin isyanı olarak anıyoruz.
Bu isyan sonrasında Kral Jon arryn Yada Eddard Stark olsaydı o zaman isyana jonun yada nedin isyanı olarak anardık.Bazı kazanımlar mesela lord Tarly Ashford savaşında Roberti yeniyor yada ana seride Randly tarly büyük kazanımlara imza atıyor ama.Lord Mace Tyrell hepsini kendi üstüne alıyor bunun gibi örnekler ile çoğaltabiliriz

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi