![[Resim: akotsk-daniel-ings.jpg?q=70&fit=crop&w=1600&h=900&dpr=1]](https://static0.colliderimages.com/wordpress/wp-content/uploads/2026/02/akotsk-daniel-ings.jpg?q=70&fit=crop&w=1600&h=900&dpr=1)
Game of Thrones evrenindeki bu yeni yan dizideki rolü üzerine Daniel Ings’le konuştuk. Ings, Lyonel’in böbürlenen, gösterişli tavrını nasıl yakaladığını ve Lyonel Baratheon gibi “ağır top” bir karakteri canlandırmak için neler gerektiğini anlattı. Finaldeki Yedili Yargı Dövüşü’nden, Lyonel’in Targaryenlere yönelik bu derin nefretinin kaynağına kadar uzandı; ayrıca karakter hakkında hem dizi sorumlusu Ira Parker’la hem de yazar George R.R. Martin’le yaptığı konuşmaları paylaştı. Martin’in, Lyonel’in ileride geri dönme ihtimalini ima etmesi de (hikâyeyi bilenler için) umut verici bir işaret: Dizi üç sezonu aşarsa, Ings’i muhtemelen epey ileride yeniden görmemiz mümkün.
Daniel Ings, Lyonel Baratheon’un Tavrını Nasıl Yakaladı?
Daniel Ings, Lyonel Baratheon’un Tavrını Nasıl Yakaladı?
Alıntı:“Evet, sanırım bende de kesinlikle böyle patavatsız, ortalığı inletip insanların üzerine yürüyen bir taraf var.”
COLLIDER: Karakteriniz Lyonel Baratheon birçok şey: Şarkı söylüyor, dans ediyor, dövüşüyor… her şey var. Çok gürültülü, çok iddialı, çok “büyük” bir karakter. Bu rol size kendiliğinden mi geldi, yoksa üstünde çalışmanız gereken bir şey miydi? Çünkü ilk tanıştığımız anda kişiliği resmen yüzümüze çarpıyor.
DANIEL INGS: Sanırım bir kısmı kendiliğinden geldi, evet. Bende de kesinlikle böyle bombastik, göze sokulan bir taraf var. Oraya dokunmak benim için rahat; hatta bundan keyif alıyorum, özellikle de dans konusunda. Eskiden dans ederken çok çekinirdim. Sonra daha gençken, bir noktada bir karar verdim; sanki bir anahtar çevirmişim gibi, “Artık çekinmeyeceğim” dedim. Ben ve arkadaşlarım bir ara “ironik dans” yapardık; giriş kapım oydu. Özellikle Zoolander çıktıktan sonra, bir yerlerde dans pistinin ortasında dans düelloları yapardık. Sonra bir noktada şunu fark ettim: “Aslında bunu illa ironik diye yapmak zorunda değilim; galiba ben gerçekten dans etmeyi seviyorum.”
Buna bayıldım.
INGS: Evet, tamam. Siktir et, anladın mı? Dans etmeyi seviyorum. Şarkı söyleyemiyorum maalesef. Berbat bir şarkıcıyım. Ama gitgide şuna daha az takılıyorum: İyi değilim diye neden umursayayım ki?
Adil olmak gerekirse, dizide şarkı söylediğiniz sahnede karakteriniz sarhoş, yani o an “mükemmel” şarkıcı olmasına gerek yok.
INGS: Aynen öyle. Zaten bence bu unsurların hepsi şuna çıkıyor: Bu adamın — bir bakıma — o şeyleri “yapabiliyor” olması gerekmiyor. Asıl mesele, kimsenin ne düşündüğünü umursamaması. Kritik nokta bu. Ve bu bayağı özgürleştirici bir şey. Bırakabilmek… İnsanların ne düşündüğünü zerre umursamayan birini oynamak, dikkati teknik olarak “iyi mi yaptım?”a değil, “eğlenceli mi?”ye kaydırıyor.
Bence bu enerji ekrana çok iyi geçmiş. Gerçekten “hiç umurumda değil” hâli var; herkes de onu seviyor.
INGS: (gülüyor)
Daniel Ings’ten Peter Claffey ve Dexter Sol Ansell’le Kamera Arkası Anısı
Daniel Ings’ten Peter Claffey ve Dexter Sol Ansell’le Kamera Arkası Anısı
Alıntı:“Herkes bu ufaklığı kollamak gerektiğinin farkındaydı; çünkü fiziksel olarak küçük, ama çoğumuzdan daha olgun.”
Game of Thrones dünyasına girince, zaten bir çocuğun neye maruz kalmasının uygun olduğuna dair çizgide yürüyorsunuz. Dexter’la (Sol Ansell) çekim yapmak ve onu genç bir oyuncu olarak çalışırken izlemek nasıldı?
INGS: İnanılmaz zeki, inanılmaz uyanık bir çocuk. Yaşının ne kadar küçük olduğunu unutmak çok kolay. Benden çok daha akıllı ve müthiş bir iş disiplinine sahip. Gayet rahat bir şekilde, “Kupayı yanlış elinde tutuyorsun. Az önce öbür elindeydi. Şu replikte değiştiriyorsun,” diyebiliyor. Yaşını unutmak gerçekten kolay. Çok eğlenceli ve kendine güvenen bir genç; aşırı etkileyici. Tıpkı karakteri gibi bizden daha zeki. O yüzden işimiz bir açıdan çok kolaydı. Üstelik bayağı tecrübeli — sanırım şimdi 11 yaşında — biz çektiğimizde dokuzdu. Hepimizin toplamından daha fazla iş yapmış.
İnsan ister istemez temkinli oluyor ama Dexter’la yaptığım şeylerin çoğu bayağı keyifliydi; mesela halat çekme sahnesi gibi. Bir ara kafasını vurdu; çünkü hepimiz kutlama yapıyorduk ve Peter onu havaya atıyordu. Bir gün kendini epey kötü yaralamıştı, sanırım kafasını Peter’ın omzuna çarptı. Ben olan bitenden habersizdim; koşarak geldim, ikisinin üstüne atlayacak gibi… Peter da, Allah var, “Hayır! Hayır! Hayır! Hayır!” diye beni durdurdu. Yani herkes bu ufaklığı korumak gerektiğini biliyordu; çünkü fiziksel olarak küçük, ama çoğumuzdan daha olgun.
Zırhla Aksiyon Sahneleri Çekmek Nasıldı?
Alıntı:“…Baratheon çadırında gördüğünüz o enerji, sahada da aynen tekrar ediyor.”
Bu karakteri oynamak ciddi fiziksel efor istiyor olmalı; bir de o zırh ve devasa taç… Aksiyon sahnelerine hazırlanmak nasıldı?
INGS: Aksiyon tarafında dublör ekibine hakkını teslim etmem lazım; işin büyük kısmını onlar yaptı. Büyük mızrak dövüşü sekansını ve Yedili Yargı Dövüşü’nü izleyince, karakterlerden beklenen şeyin ne kadar fiziksel olarak zorlayıcı olduğunu ve çekim tarzını görüyorsunuz. Ben o işlerin çoğunu yapmaya kalksam berbat olurdu. Zırhla epey at bindim; daha önce binicilik yapmıştım, yine de biraz antrenman yaptık. Biraz dövüş eğitimi de aldık; onu da daha önce az çok yapmıştım ama tazelemek her zaman eğlenceli.
Benim odaklanmak istediğim şey akıcılıktı. Çünkü bu adam muhteşem bir savaşçı ama aynı zamanda arenada olmanın “performans” kısmından büyük keyif alan biri. Spor tarafına, oyun tarafına takıntılı. Dolayısıyla — tıpkı dans gibi — hazırlığın çoğu, dublör ekibiyle birlikte karakterin hareketlerinin akıcı ve gösterişli olmasına, Baratheon çadırındaki o coşkun enerjinin sahaya da taşınmasına dönüktü.
Dürüst olayım, zordu. En sonda taktığım miğfer var ya… inanılmaz ve bayıldım, ama çok ağır. Bir sürü sahnede, onun orada olmaktan nasıl deli gibi heyecan duyduğunu göstermek istedim; diğer herkes altına ediyorken o “Bu inanılmaz!” modunda. Bu onun “elli yıllık fırtınası” gibi; sonra miğferi takınca bir anda kudurmuş köpek moduna geçişini görmek… O miğfer yüzünden o kadar çok tekrar aldık ki… Takıyorum, çekim bitiyor; yedi kişi yan yana dizilmişiz ve o şey bir tarafa doğru sarkıp duruyor.
Bunu bırakmalıymışlar. Komik olurdu bence.
INGS: Evet, adamın lakabı “Gülen Fırtına” (Laughing Storm); umursamıyor ki! Hazırlığın büyük kısmı buydu. Bir de açıkçası, fiziksel bir iş olacağını bildiğim için biraz ağırlık çalışmaya çalıştım…
Bir sahnede gömleksizsiniz. O da özgüven işine yaramış olabilir mi?
INGS: (gülüyor) S..tir et, evet. Yani çok “sporcu insanı” değilim ama kitaplarda onun fiziksel heybetine bayağı vurgu var: Dev gibi ve fiziksel olarak ürkütücü. Ama benim için — ve showrunner’ımız Ira [Parker] için — daha ilginç olan şey şu: Boyumu çok değiştiremeyiz. Ben yaklaşık 1.83–1.85’im. Beni 1.98’e çıkarmak için devasa platform ayakkabılar falan gerekir. Ama asıl önemli olan, senin az önce dediğin gibi, diğer her açıdan “büyüklük” hissi: Ses, öngörülemezlik, kaos ve getirdiği enerji. Aşırı kaslı olmak değil, o taşkın “büyük” hâl daha önemliydi.
O miğferle başınızı çevirmek nasıl bir şeydi, hayal edemiyorum. Boynuzlarla etrafınızdaki birini devirmemek için bir güvenlik çemberi gerekiyordur.
INGS: Evet, bir de kalkanı ekliyorsun, mızrağı ekliyorsun… ciddi bir yarıçap oluşuyor.
Lyonel Baratheon’un Targaryen Karşıtlığı Nereden Geliyor?
Lyonel Baratheon’un Targaryen Karşıtlığı Nereden Geliyor?
Alıntı:“Bu bir parti çocuğu ama her şeyi görüyor.”
Yedili Yargı Dövüşü’nden bahsetmişken: Dunk, Lyonel’in yanına gidip onu tarafına çağırdığında Lyonel “Bu hayatta bir kez olur, tabii ki katılırım,” gibi bir şey söylüyor. İzlenim şu: Şan şeref için orada. Ama merak ediyorum, başka bir şey de var mı? Çünkü Dunk’la aralarında çok “imkânsız” bir arkadaşlık gelişiyor. Biraz sadakat var mı — “Yanındayım” gibi — yoksa daha çok “Buna kim hayır der?” mi?
INGS: Bence kesinlikle ikisi de var; ama ikinci kısmı birini içine alması için daha uzun zaman gerekir, değil mi? Bu genç gezgin şövalyesinden gerçekten etkileniyor; cesaretinden, onurundan, naifliğinden… Sonuçta şöyle söyleyeyim: Lyonel Baratheon için, diğer tarafta dövüşmeyi seçmek mümkün değil bence. Dunk’la tanışması, turnuvayı onun için yeniden açıyor. Bu işleri sürekli yapıyor; onun için eğlence, adeta Glastonbury gibi.
Ama sonra biri çıkıp ona bunun daha büyük bir şeyle ilgili olduğunu hatırlatıyor. Bir taşla iki kuş. Dolayısıyla “Yüz yıldır Yedili Yargı Dövüşü olmadı, kaçırmam, bu müthiş,” dediğinde bu doğru; ama aynı zamanda içerideki bağlamı saklamanın da pratik bir yolu: “Sen harikasın. Bu turnuvada olan en iyi şey sensin. Ve evet, yanında duracağım.” “Başına bela olacağını biliyordum,” dediğinde aslında “Eğlenceli olacağını biliyordum,” diyor.
Finalde Lyonel’in Targaryenlere karşı çok derin bir küçümseme duyduğunu görüyoruz. Bunu Ira’yla konuştunuz mu? Senaryoda bu hoşnutsuzluk, hatta nefretin nereden geldiğine dair bir şey var mıydı?
INGS: Güzel nokta. Çok detaylı konuşmadık. Replik hâlâ kaldı mı hatırlamıyorum ama bir yerde “İyi ejderha ölü ejderhadır,” gibi bir şey söylüyor. Lyonel’in soyuyla Targaryenler arasında karmaşık bir tarih var ama sanırım daha genel bir “düzen karşıtlığı” ve onlara duyulan öfke var: Çünkü iktidardalar, ama iktidarı tutuşları gevşiyor.
Lyonel bir noktada “Savaş geliyor,” diyor; savaş daha sonra geliyor gerçi ama bence o, bu hanedanın düşüşe geçtiğini hissediyor. Ve böyle zamanlar şiddet ve kaos üretir. Can çekişen bir dinozorun son nefesi gibi. Bu konuda çok uzun uzun konuşmadık ama dediğin gibi Lyonel’in biraz daha derin bir anlayışını açığa çıkarıyor: Parti çocuğu, evet; ama her şeyi görüyor. Bir gözlemci. Bu insanların ne olduğunu görüyor; Targaryenlerdeki onur eksikliğini ve Dunk’taki belirgin onuru görüyor.
Daniel Ings, George R.R. Martin’in Lyonel’in Geleceğine Dair İmasını Anlatıyor
Lyonel bir noktada “Savaş geliyor,” diyor; savaş daha sonra geliyor gerçi ama bence o, bu hanedanın düşüşe geçtiğini hissediyor. Ve böyle zamanlar şiddet ve kaos üretir. Can çekişen bir dinozorun son nefesi gibi. Bu konuda çok uzun uzun konuşmadık ama dediğin gibi Lyonel’in biraz daha derin bir anlayışını açığa çıkarıyor: Parti çocuğu, evet; ama her şeyi görüyor. Bir gözlemci. Bu insanların ne olduğunu görüyor; Targaryenlerdeki onur eksikliğini ve Dunk’taki belirgin onuru görüyor.
Daniel Ings, George R.R. Martin’in Lyonel’in Geleceğine Dair İmasını Anlatıyor
Alıntı:“Biz Baratheonlar… isyankâr insanlarız, bilirsin.”
Sezon 2’nin çekildiğini biliyorum. Siz de var mısınız, yoksa Lyonel’in hikâyesi şimdilik bitti mi?
INGS: Sezon 2 hakkında yorum yapamam, ama izleyicilerin Lyonel Baratheon’u yeniden görmesini gerçekten isterim. Bu adamı tekrar oynamayı isterim. İkinci kitapta da üçüncü kitapta da yok.
O yüzden merak etmiştim.
INGS: İlki gibi, bu diziler George [R.R. Martin]’in yazdıklarına çok sadık olacak. Hatta bir gün sette George’la konuştum. Yanıma geldi ve [George R.R. Martin sesiyle] “Biliyor musun, karakterin ileride bir yerlerde geri dönüyor,” dedi. Ben de internetten Westeros tarihiyle ilgili biraz derin dalış yapmıştım; kitaplar henüz yazılmamış olsa bile yazılı olan bir sürü geçmiş bilgiyi bulabiliyorsun. Evet, ileride Lyonel, Dunk ve Egg’le ilgili anlatılacak ilginç bir hikâye var. Ama hikâye oraya yetişecek mi, o hikâye gerçekten ekrana taşınacak mı, bekleyip görmek lazım. Olursa acayip gaza gelirim.
Sizi tekrar görmek harika olur; bahsettiği hikâyeyi ben de biliyorum.
INGS: Aa süper! Eğlenceli, değil mi?
Kesinlikle. George’un dünyasını seviyorum; ekranda herhangi bir hâlini görmekten de hep mutluyum.
INGS: Aynen, ben de. Ve biz Baratheonlar… isyankâr insanlarız, bilirsin.
Söyleşi kaynak: https://collider.com/knight-of-the-seven...rr-martin/