Yedi Krallık Türkiye Forumları
Azor Ahai Hikâyesinin Simgesel Yorumlaması - Baskı Önizleme

+- Yedi Krallık Türkiye Forumları (https://sevenkingdoms.tr)
+-- Forum: Harrenhall Büyük Konseyi (https://sevenkingdoms.tr/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Forum: Buz ve Ateşin Şarkısı (https://sevenkingdoms.tr/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Konu Başlığı: Azor Ahai Hikâyesinin Simgesel Yorumlaması (/showthread.php?tid=90)

Azor Ahai Hikâyesinin Simgesel Yorumlaması - The Wolf Pack - 31-03-2026

[Resim: house-dragon-reveals-daenerys-got-her-dragon-eggs.jpg]
Bu yazıyı 6-7 sene önce hazırlamıştım. Kapanan foruma eklemiş, akabinde reddit'e atmıştım.

Selamlar,

AA ve onun kılıç hikâyesiyle ilgili bir şey fark ettim.

Hepiniz AA’nin kılıcıyla ilgili hikâyeyi biliyorsunuz. Efsaneler, yarı gerçek yarı anlatıdır. Ayrıca genelde sembolik yoruma da açıktırlar. Ben de bugün bunu yapmak istiyorum. Lightbringer’a hem ilk hem de beklenen ikinci AA bağlamında bir silah ve kılıç deniyor. Elbette biz gerçek bir kılıç aradığımız için yorumlarımız da buna göre şekillendi ve Nissa ile kılıç dövme hikâyesine odaklandık.

AA’nin kim olabileceğine dair birçok tahmin var ve şartlara en çok uyuyor gibi görünen en büyük aday Dany. Sorun şu ki Dany bir savaşçı değil; yanında kılıç taşımıyor, taşısa bile nasıl kullanacağını bilmiyor. Bu kısım hiç oturmuyordu.

Bir de böyle özel bir kılıcı varsa, bununla kimi öldürmesi gerekiyor? İlk AA kimi öldürdü, kime karşı savaştı? Others hiçbir zaman gerçekten yok edilmedi; hep var oldular. Uzun Gece’den sonra bile zaman zaman ortaya çıktıklarını biliyoruz. (Gece Kralı ve kraliçesi.) Essos anlatısına göre ilk AA Uzun Gece’yi sona erdiriyor ama Westeros anlatısında AA’nin adı bile geçmiyor. Others’ı yenenler İlk İnsanlar. Bu hikâyelerde garip bir şey olduğu açık. Kısacası, geçmişte her ne olduysa kimse tam anlamıyla başarılı olamadı. Tam başarı sağlanamadı. Kış hâlâ geliyor...

AA efsanesinde “ejderha” diye bir şey yok; ejderha sadece kehanette var ve bu da başlı başına çok ilginç. Neden? İlk AA efsanesine baktığımızda ejderhaya dair hiçbir şey görünmüyor ama nedense kehanette bundan söz ediliyor. Kehanet, “AA taştan ejderhaları uyandıracak” diyor.

Peki ilk AA ile ikinci AA arasında, ejderhalarla ilgili olarak, “taş ejderhayı uyandırma” meselesi bakımından nasıl bir ortak nokta var?

Görünürde hiçbir ortak nokta yok. Öyle mi gerçekten? Ya Lightbringer en başından beri bir ejderhaysa? Ya ilk AA’nin kılıç hikâyesi aslında ejderha yumurtalarını çatlatma hikâyesiyse?

Kitaplarda kılıç ve ejderha arasında bir metafor olduğunu biliyorsunuz.

Alıntı:“Kızıl Kılıç,” demişti Boğa; ona göre kuyruklu yıldız, demirhaneden yeni çıkmış, hâlâ kızıl kızıl parlayan bir kılıca benziyordu.
...

Ama Yaşlı Nan öyle düşünmüyordu; hem de içlerinde en uzun yaşamış kişi oydu.
“Ejderhalar,” dedi, başını kaldırıp koklayarak. Neredeyse kördü, kuyruklu yıldızı göremiyordu bile ama kokusunu aldığını iddia ediyordu. “Ejderhalar bunlar, evlat,” diye ısrar etti. 

...

Ejderhaların küçükken birer harikaydı. Büyüdüklerinde ise ölüm ve yıkımdırlar; dünyanın üzerinde sallanan alevli bir kılıç gibi.

İlk alıntı: “Kuyruklu yıldız; demirhaneden yeni çıkmış, hâlâ kızıl kızıl parlayan bir kılıç gibi görünüyor.”
İkinci alıntı: “Ejderhalar geliyor...”
Üçüncü alıntı: “Ejderhaların dünyanın üzerindeki alevli bir kılıçtır...”

Bence oldukça açık... hâlâ demirhaneden yeni çıkmış gibi kızıl... Dany yumurtalarını ocakta ısıttı ama işe yaramadı. Sonra, kırmızı bir kılıca benzeyen ve ejderha alameti sayılan kızıl işaretin altında, ateş ve kan büyüsüyle üç ejderha doğdu. Drogo bir kraldı, oğlu kral kanı taşıyordu, bir de Mirri vardı (öncesinde de abisi Viserys öldü).

Şimdi ilk AA’ye bakalım:
Alıntı:“Dünyanın üstüne karanlığın ağır ağır çöktüğü bir zamandı. Buna karşı koyabilmek için kahramanın, daha önce benzeri görülmemiş bir kahraman kılıcına ihtiyacı vardı. Bunun üzerine Azor Ahai, tapınakta otuz gün otuz gece uykusuz kalarak kutsal ateşlerde bir kılıç dövdü. Isıt, çekici vur, katla; ısıt, çekici vur, katla... ta ki kılıç tamamlanana kadar. Ama çeliği suya sokup sertleştirmek istediğinde kılıç paramparça oldu. Kahraman olduğu için omuz silkip gidip şu mükemmel üzümlerden aramaya koyulmadı; bunun yerine yeniden başladı. İkinci denemesinde elli gün elli gece uğraştı ve bu kılıç ilkinden de güzel görünüyordu. Azor Ahai bir aslan yakaladı; kılıcı, onu yaratığın kızıl kalbine saplayarak sertleştirmek istedi, ama çelik bir kez daha kırılıp dağıldı. O zaman kederi de acısı da büyük oldu, çünkü ne yapması gerektiğini biliyordu. Üçüncü kılıç için yüz gün yüz gece çalıştı ve kılıç kutsal ateşlerde beyaz kor gibi parıldarken karısını çağırdı. ‘Nissa Nissa,’ dedi ona, çünkü adı buydu, ‘göğsünü aç ve bil ki bu dünyada en çok seni seviyorum.’ Neden yaptı, bilmem, ama kadın bunu yaptı ve Azor Ahai tüten kılıcı onun canlı kalbine sapladı. Derler ki acı ve vecd içindeki çığlığı ayın yüzünde bir çatlak bıraktı; ama kanı, ruhu, gücü ve cesareti çeliğin içine geçti. İşte Kahramanların Kızıl Kılıcı Lightbringer’ın dövülüş hikâyesi budur.”

Uzun Gece’nin yaratıklarını bir kılıçla yok etmek mümkün mü? Hayır. Peki bir ejderhayla? Ah, o kesinlikle çok daha kullanışlı olurdu.

Bunu sembolik olarak yorumlarsak... Dany gibi o da kutsal ateşin bulunduğu bir tapınakta yumurtaları çatlatmaya çalışmış olabilir. Bunu doğrudan ateş büyüsünü kullanma denemesi olarak kabul edebiliriz ama bu şekilde olmayınca, ateşin yanında başka bir ek güce daha ihtiyaç olduğunu anlamış olabilir. Biraz zorlama olacak, kabul ediyorum ama belki “su” büyüsünü kullanmıştır (Nymeria’nın halkı su büyüsü kullanıyor). Ateş + su büyüsü... ama bariz nedenlerle bu da başarılı olamaz. Sonra bu işin su büyüsüyle değil de “kan” büyüsüyle daha etkili olacağını düşünüp bir aslanın kanını kullanmış olabilir. O da işe yaramayınca, daha güçlü bir kana ihtiyaç olduğuna karar vermiştir... mesela kral kanına... Nissa’nın ailesinin kim olduğunu bilmiyoruz ama ister gerçek bir aslan olsun ister aslanı simgeleyen biri olsun (Bloodstone’un karısı kaplan kadındı; o hâlde burada da bir aslan kadın/erkek olabilir), bu yetmiyor. Nissa’nın kral kanı taşıdığını düşünebiliriz; büyünün işlemesi için kanının özel olması gerekir. Ateş + kan büyüsü uygulanır ve sonunda yumurta çatlar, ejderha doğar.

Bu şekilde hem “kralın kanında güç vardır...” inancını açıklayabiliriz hem de “ateş-kan büyülerinin” başlangıcını öğrenmiş oluruz. Aynı zamanda doğuda büyülerin neden daha çok ateş + kan ekseninde geliştiğini de anlarız (bunun zirvesi Valyria’dır. Ben orayı kuranların Şafak’tan geldiğine inanıyorum; biliyorsunuz, AA/Bloodstone soyundan birilerinin olması ihtimali var).

AA şu kılıç meselesini yarım yılda halletmiş görünüyor. Eğer Uzun Gece anlatısı doğruysa, bu bir nesil kadar sürmüş olabilir. Yani ejderhanın büyümesini beklemek, onu eğitmek, kontrol etmeye çalışmak için fazlasıyla yeterli zaman vardı. Hatta bir ihtimal, ilk ejderha çeliklerini de bu ejderhayla dövdüler; ya da zaten önceden dövülüyordu, artık bilmiyorum, bu kısımda çok fazla senaryo yazdım.

Aemon’un kitabına göre kılıç, kullanılmadığında ısı yayan kızıl bir kılıç; kullanıldığında ise yanıyor. Alevli bir kılıcın sahibini yakmadan nasıl kullanıldığını bilmiyorum... AA’nin ateşe karşı bağışıklığı mı vardı? Bence o, Targaryenlerin atası olabilir.

Bu tasvir bana aslında bir ejderhayı hatırlattı:

Alıntı:...ve katlandı. Ejderha son bir kez tısladı ve karnının üzerine dümdüz uzandı. Mızrağın deldiği yaradan siyah kan akıyordu; kavrulmuş kumların üzerine damladığında duman tütüyordu. O, ete kemiğe bürünmüş ateş, diye düşündü, ben de öyleyim.
Daenerys ejderhanın sırtına atladı, mızrağı kavradı ve çekip çıkardı. Ucu yarı erimişti; demir kor gibi kızarmış, parlıyordu.
Dany, bacaklarının arasında onun sıcaklığını hissedebiliyordu.

Ejderhalar sürekli ısı yayar çünkü onlar ete kemiğe bürünmüş ateştir. Yaralandığında kanadığını ve kanı yere düştüğünde duman çıktığını gördük. Hatta içine saplanan mızrağın ucu bile erimişti. Bu ejderha, kullanılmadığı sürece sadece ısı yayacaktır ama kullanılmaya başladığında ateşe dönüşecek ve her şeyi küle çevirecektir. Onların doğası budur.

Kılıcın kızıllığı da muhtemelen ejderhanın rengine bir işaret çünkü ejderhaların renkleri de alevleri de farklı farklı. Sizce bu mümkün olabilir mi? Bizim kılıç olarak okuduğumuz şey aslında ejderha yumurtasını çatlatma çabası olabilir mi?

Okuduğunuz için teşekkürler.