|
Ira Parker İle Collider Söyleşisi - Baskı Önizleme +- Yedi Krallık Türkiye Forumları (https://sevenkingdoms.tr) +-- Forum: Essos (https://sevenkingdoms.tr/forumdisplay.php?fid=25) +--- Forum: A Knight Of The Seven Kingdoms (https://sevenkingdoms.tr/forumdisplay.php?fid=28) +--- Konu Başlığı: Ira Parker İle Collider Söyleşisi (/showthread.php?tid=30) |
Ira Parker İle Collider Söyleşisi - The Wolf Pack - 24-02-2026 ![]() Alıntı: Collider yakın zamanda Parker’la final bölümünde yaşananlar üzerine bire bir sohbet etme fırsatı yakaladı ve artık dizinin adını “A Knight of the Nine Kingdoms” olarak değiştirmek gerekeceği fikriyle dalga geçti yani hayır başlık gerçekten değişmiyor ayrıca Dunk ile Sweetfoot’un yeniden buluşmasını ve Dunk ile Egg yollarına giderken Ser Arlan’ın uzaklara at sürdüğü o son planın nasıl ortaya çıktığını ve Dunk’ın gerçekten şövalye ilan edilip edilmediğini ve Dunk ile Rafe arasındaki dinamiğin kitaptakinden nasıl farklılaştığını ve Brienne of Tarth’a yapılan selamı ve Egg’in Dunk’a yeniden katılabilmek için yine yalan söylediğinin ortaya çıkışını konuştular. Parker ayrıca 2. sezon prodüksiyonunda ne kadar ilerlediklerini ve 1. sezondan bazı oyuncuların Dunk ve Egg’in dünyasında yeniden görünüp görünmeyeceğini ve 3. sezonun ötesine devam etme ihtimalini ve yapılması gerekebilecek olası değişikliklerle nasıl baş ettiklerini anlattı. Collider: Bu evrendeki diğer dizilerden bu kadar farklı hissettiren bir yapım görmek eğlenceli ve yine de bu dünyaya aitmiş gibi duruyor. IRA PARKER: Hâlâ bu dünyaya aitmiş gibi görünmesine sevindim. Bizi en çok geren şey buydu. Oyuncularımızdan birinin menajeri neredeyse onun projede yer almasına izin vermiyordu çünkü “Verdikleri parayla bunu nasıl düzgün göstereceğinizi bilmiyoruz” dedi. Sonunda o sözlerini geri aldılar. Ortaya çıkan şeyin bu olmasına sevindim. Hayır Dizi “A Knight of the Nine Kingdoms” Olarak Yeniden Adlandırılmayacak Alıntı:“Westeros’ta biraz eğleniyoruz.” Peki artık dizinin adını “A Knight of the Nine Kingdoms” yapmanız mı gerekiyor yoksa finalin sonunda çıkan o başlık kartıyla sadece eğleniyor muydunuz? PARKER: Sanırım olan buydu. Kendimizi fazla ciddiye almamaya çalışıyoruz. Uygun olduğunda ciddiyiz ama Westeros’ta biraz eğleniyoruz. Son birkaç bölümdeki daha ağır şeylerden sonra yeniden o küçük mizah dokunuşunu görmek güzeldi. PARKER: Aralarında geçen o son küçük konuşmanın damak tadını biraz temizlemesi önemliydi. İkisinin de hayatında ikisinin arasında o kadar çok şey yaşandı ki izleyiciye şunu söylememiz gerekiyordu: “Merak etmeyin bundan sonra da bu ilişkiyi altüst etmeden önce hepimizin tanıyıp sevdiği Dunk ve Egg yine orada olacak.” Dunk’ı Sweetfoot adlı atla yeniden buluşturmak için zaman ayırmanıza da ayrıca tebrik etmek istiyorum. Bunu yapmak zorunda değildiniz. O anı koymanız neden önemliydi? PARKER: Daha en başlarda hepimiz şunu hissettik: Bize de dâhil olmak üzere birçok insan sadece Dunk’ın o atla yeniden buluşup buluşmayacağını umursayacak. Turnuvayı kazanırsa tamam. Yedilinin Yargısı harika elbette yaşamasını istiyoruz. Ama at meselesi izlemek için acı bir tohumdu. Dunk’ın hayvanlarıyla çok güçlü bir bağı var o yüzden bunu en azından ele almak yerinde olur dedik. Üstelik bir elma çiftliğine gidiyor. Daha iyi ne olabilir? Resmen at cenneti gibi. Ser Arlan’ı Sweetfoot’un üstünde görüp Dunk ve Egg’den başka bir yöne doğru uzaklaşmasını izlemek bana çok güzel geldi. Çok uzakta ama sanki Dunk’ın başını çevirip ona baktığını gördüm. Öyle mi oldu? O an beklediğinizden daha duygusal mıydı çünkü beni çok duygulandırdı. PARKER: Buna sevindim. Bu dizide yazdığım en son şey oydu. Aslında ilk senaryoda yoktu ve her şeyi bir araya getirip kurgularken finalimiz tam oturmamış gibiydi. Tam olarak ne zaman ya da nasıl çıktı hatırlamıyorum. Yeniden çekimler için geri dönme şansımız olduğunda çok şanslıydık. Hızlıca gidip onu aldık ve aldığımıza çok sevindim. Birincisi Dunk bakıyor. Orada küçük bir şey var. Kusursuz çünkü senin tepkin tam olarak benim istediğim şey. Bakıyor mu bakmıyor mu... Bu bilerek mi yapıldı yapılmadı mı... Ser Arlan’ı kendi yoluna gönderiyoruz. Ser Arlan öldükten sonra bile Dunk’ın yanında kalarak işini yaptı ve şimdi Dunk kendi akıl hocası olma yolculuğuna çıkıyor. Bunu doğrulayıp netleştirdiğiniz için teşekkür ederim. PARKER: Kartal gibi bir gözün var. Bunu yakalamana sevindim. Bu sezon Peter Claffey ile Dexter Sol Ansell’in birlikte çalışmasını izlemekten çok keyif aldım. Çok farklılar ama birlikte çok iyi işliyorlar. Eğlenceli bir “tuhaf ikili” ya da “kanka komedisi” gibiler. Onları birlikte izlerken sizi en çok ne şaşırttı? Birbirleriyle tutup tutmayacaklarını birlikte görünceye kadar bilemeyeceğiniz bir durum var ya size “oh be” dedirten bir an oldu mu? PARKER: Seçmelerde fiziksel olarak birbirleriyle çok iyi bir ilişki kurdular. Bunu nasıl ölçersin ki? Hep taşıdıkları bir doğal aşinalık vardı. İkisi de kamera dışında da bir bağ kurmak için ekstra çaba gösterdi ve bunun ekranda daha rahatlık ve daha fazla kimya olarak yansımasını umdu. İşe yaradı. Kamera dışında bu iki adam ekranda oldukları ikiliyle bire bir aynı. Birbirlerine takılıyorlar ama kardeşçe. Dizideki gibi mentorluk ilişkisinin alttan üste doğru işlediğini sanmıyorum. Gerçek hayatta daha klasik. Yine de epey bir alışveriş var. Bunu seviyorum. İkisi de çok hoş insanlar. George [R.R. Martin] ne yaptığını biliyor. Onun kurduğu bu tuhaf ikili eşleşmeleri başka hiçbir şeye benzemiyor. Peter ve Dex’in onları hayata geçirmesinden çok memnunuz ama bunun büyük kısmı kaynak materyalden geliyor. “A Knight of the Seven Kingdoms”ta Dunk Gerçekten Ser Arlan Tarafından Şövalye İlan Edildi mi? Alıntı:“Bütün yolculuk gerçek bir şövalyeyi neyin oluşturduğuyla ilgili olacak.” Finaldeki flashback sahnesinde Dunk Ser Arlan tarafından şövalye ilan edilmediğini söylüyor. Bunu özellikle netleştirmek istemenizin nedeni neydi? PARKER: O sahneden bunu çıkarman benim için çok ilginç. O anda Dunk Ser Arlan tarafından hiç şövalye ilan edilmemişti. “Beni neden hiç şövalye yapmadın” diyor. Sonra Ser Arlan ölüyor ve biz bunun bittiğini sanıyoruz. Ama sonra geri geliyor ve bildiğimiz kadarıyla o sahnenin devamı “Oğlum git kılıcımı getir” ve sonra onu şövalye ilan ediyor. O sahneden tek bir yöne ya da diğer yöne kesin bir doğrulama çıkmıyor. Bay R.R. Martin’in istediği tam olarak buydu. Muğlak kalıyor ve insanlar kendileri karar verebiliyor. Bak Danny Webb resmen büyücü gibi. Ona bayılıyorum. Arlan’a dönüştü. Bu dünyada başka kimse olamazdı. Ölümüne kadar her şeyiyle nokta atışıydı. Bu yolculuğun tamamı gerçek bir şövalyeyi neyin oluşturduğuyla ilgili olacak. Sana unvanın verilip verilmediğiyle ilgili değil ya da unvanı aldıktan sonra bile onu hak etmek zorunda kalmanla ilgili. Hiç verilmemiş olsa bile hak edebilir misin? Dunk gibi biri için bunun aynı zamanda çok büyük bir özgüven meselesi olduğunu hissediyorum çünkü unvan gerçekten onda olsa bile kendini buna layık görmüyor. PARKER: Evet. Hangi insan kariyerinde ilerlese de hatta kariyerinde başarılı bir şekilde ilerlese de içten içe tam bir sahtekâr olduğunu ve aldığı en küçük övgü ya da başarı kırıntısını bile hak etmediğini hissetmiyor ki Dürüst olayım spoiler sayılır ama galiba insanlar ana diziden biliyor. O kariyerinde bugünkünden çok daha başarılı olduğunda ve Kral Muhafızları’nın Lord Komutanı gibi oldukça yüksek bir seviyeye geldiğinde bile böyle hissediyor. Yine de güvensiz hissediyor çünkü her işte hep yeni seviyeler var. Kimse seni hayatın boyunca aynı yerde bırakmıyor. İyi iş çıkarır çıkarmaz seni konfor alanının dışına iten bir şey istiyorlar. Böylece tüm kariyerin boyunca kaygılı kalabilir ve kendini değersiz hissedebilirsin. Yedilinin Yargısı’nda Maekar’ın Baelor’a saldırdığını gösteren bir versiyon hiç oldu mu? Yoksa bunu bölümün sonuna saklamak hep istediğiniz bir şey miydi? PARKER: Novellanın doğası gereği tamamen Dunk’ın bakış açısından anlatıldığını biliyorduk ve dizimiz de bunu çok yakından takip edecekti. Neredeyse dini bir bağlılıkla Dunk’ın bakış açısındayız ve sadece birkaç kez Egg için kırıyoruz ama başka kimse için değil. O Yedilinin Yargısı’nda odağı Dunk ile o anda dövüştüğü kişi arasında tutmak istedik. Bu dövüşün başka küçük parçalarını görmüyoruz demek değil ama onları Dunk’ın perspektifinden ve Dunk’ın hikâyesinden görüyoruz. Aerion yerdeyken ona çok hafif bir sesle “Teslim oluyorum bitti” dediğinde Dunk bittiğini biliyor ama insanlar hâlâ dövüşüyor. Hâlâ ölüme giden çatışmalar var ve Dunk “Bu bilgiyi iletmem gerek” diye düşünüyor. Savaş filmlerindeki gibi. Savaş bitmiştir ama şimdi daha da gerilirsin çünkü ya sevdiğin biri savaş bittikten sonra ölürse ve buna gerek yoksa Dunk o acımasız dövüşleri görüyor. Maekar’ın gürzünü çevirip Baelor’un hâlâ onunla dövüştüğünü görüyorsun. Fossoway’lerin kapışmasını görüyorsun ki en sevdiklerimden biridir ve Dunk “Bu adamı siktir olup en öne götürmem ve bunu hemen bitirmem gerek” diyor ve onu resmen sürükleyerek götürüyor. Yani ne olursa olsun bunu Dunk’ın bakış açısından gösterecektik. Sondaki an yine Dunk üzerinden gelmek zorundaydı. Belki de ilk kez istediği her şeyi almıştır. Sonunda bunu atlatmıştır ve belki artık Baelor’un adamı olacaktır. Ama George’un çoğu zaman yaptığı gibi işler tam da öyle olmak zorunda değildir. Dunk’ın çocukluk arkadaşı Rafe’i bir kıza çevirmeye ve biraz romantik bir ilgi eklemeye neden karar verdiniz Bu ilişkinin bir tarafı size önemli mi geldi? PARKER: Rafe’in erkek olduğu yüzde yüz kesin mi? Hayır kesin değildi. PARKER: Dunk’ın hayatında her şeyden çok yetim olması ve ailesinin olmaması muhtemelen en ağır basan şey ve kararlarının çoğunu şekillendiriyor. Aile arayışı, bir anne arayışı ve seni kollayacak birini arayış. Hiç sahip olmadığı şey bu. Dışarıda yalnız bir çocuk olup daha iyisini yapmaya çalışmanın merkezinde bu var. Rafe bu boşluğu bazı yönlerden dolduruyor. Her yönden değil. Dunk şu şeyi yapıyor: Herkeste en iyiyi görmeye çalışıyor çünkü o aileyi gerçekten istiyor. Bu her zaman doğru olmasa bile. Rafe’in onu biraz kullandığına hâlâ tam ikna olmuş değilim çünkü Dunk iri ve güçlü ve çok da zeki görünmüyor. Rafe onu manipüle edebilir. Kötü biri değil. Sadece hayatta kalmak için bunu yapmak zorunda. Dunk çok saf ve içten. Duygularını en önde taşıyor. Bu da insana iyi şeyler olmasını umdurtuyor. Rafe Dunk’ın hayatında çok ilginç bir ilişki. Bir noktada tüm küçük arkadaşlarını da koyacaktık. Rafe olacak Ferret olacak Pudding olacak hepsi karışacaktı. Tabii bütçe zorunlulukları bunu yapabileceğimiz şeye indirgedi. İlk hâli Westeros’ta City of God gibiydi sonra biraz budandı. Sonuçta o arkadaşlıkların içinde en önemlisi Rafe’ti. O yaştaki bir çocuk “Seni seviyorum” dediğinde bu gerçekten ne demek Ne söylüyor Ben bunun romantik aşk olduğundan emin değilim. Yakın yaştalar ve birbirlerinden başka kimseleri yok o yüzden öyle hissettirebilir. Aşk nedir Güvende hissetmek, korunmak, rahatlamak, güvenebileceğin ve dayanabileceğin birinin olması. Rafe bunların birkaçını işaretleyebiliyor. Bir annenin de benzer şeyi yaptığını düşünüyorum. Senaryoda bir yerde Dunk’ın ona annesi gibi kız kardeşi gibi en iyi arkadaşı gibi karısı gibi yani hepsi bir aradaymış gibi baktığı yazıyordu sanırım. O ana çok fazla şeyi yüklüyor. Dunk ile Brienne of Tarth Arasındaki O İnce Bağ Yeniden Çekimlerde Ortaya Çıkmış Alıntı:“Tam isabet gibi geldi.” Dunk ile Brienne of Tarth’ı bağlayan ince bir an da var ve buna bayıldım. Sadece bunu yapmanız değil aynı mekânda çekmiş olmanız da harika. Bu nasıl ortaya çıktı? En baştan koymak istediğiniz bir şey miydi yoksa sonradan mı akla geldi? PARKER: Sonradan geldi. Aslında yeniden çekimlerde çıktı. Başlarda çektiğimiz bir sahneydi ama bütçe yüzünden çıkmıştı. Sonra kurguda fazla budadığımızı anlayınca geri aldık. İlk yürüyüşlerin çekildiği o orijinal orijinal yeri arıyorduk ama o ağaçlar Belfast’ta bir tür simgeye dönmüştü ve turizm yüzünden biraz tahrip olmuştu. O yüzden ana dizi bile Brienne ve Pod yürüyüşü için 3. ya da 4. sezonda o asıl yeri kullanamamıştı. Çok benzeyen başka bir yere gitmek zorunda kalmışlardı. Biz de oraya gittik. Tam isabet gibi geldi. Oraya gidip bunu yapabileceğimizi öğrenince çok hoşuma gitti. Aradığımız hissiyat tam buydu. Ağaçların yolun üzerinde birbirine değiyormuş gibi durduğu o görüntüye bayılıyorum. Dunk ile onun büyük büyük büyük torunu her kimse aynı yolda yürürken bir şeyler çok özel hissettiriyor. 1. sezonun büyük kısmı bir sonraki kuşağa ne aktardığımızla ilgili. Baba oğula. Şövalye yamağa. Usta çırağa. O yüzden sezonun motifleri ve temalarıyla çok uyumluydu. Egg’in yine biraz söz dinlemeyip Dunk’la yola çıkmaya kalktığını öğreniyoruz. Bu ileride Egg ve ailesi için işleri nasıl etkiler Dunk bu çocuğun kendisine yalan söylemesinden hiç bıkıp usanacak mı? PARKER: 2. sezon için büyük küçük bir sürü farklı versiyon denedik. Hatta nereye varacağımız henüz kesinleşmedi bile. Bu konu yeniden gündeme gelecek. Başta sadece ufak bir şaka olması amaçlanmıştı ama sonra insanlar bana “Hayır bu dev bir cliffhanger. Bunu ele almak zorundasın” demeye başladı. Ben de “Tamam evet sanırım” dedim. 2. sezonda anlattığımız ana hikâyeden dikkat çalmasını istemiyorum. Tek hedef bu. Alternatif bir zaman çizgisi yaratmak istemiyoruz. Kitapta bana daha serbest bir alan gibi gelmişti çünkü Maekar’ın açıkça “Tamam oğlum sana yamaklık yapabilir” dediği hiçbir yerde net biçimde çizilmiyor. Konuşuyorlar, Dunk iyi bir şey söylüyor, sonra Maekar çekip gidiyor ve birkaç an sonra Egg çıkıp geliyor. Belki Egg çalıların arasında saklanıyordu. Belki babasını oraya kadar takip etti, babası kaleye dönüp “Hadi siktir olup gidelim” diyecekti ve Egg “Hey Ser benim gelmeme izin var” dedi. Orada küçük bir boşluk vardı. Yeterince muğlaktı ve yazılmış bir şeyle çelişiyoruz gibi hissetmedik. Bunun sonrasındaki etkiler çelişki yaratabilir o yüzden çok dikkatli olmaya çalışıyoruz. Bu sezonda gördüğümüz Targaryenlerden kaç tanesi ikinci sezonda da yer alacak? Ve genel olarak oyuncu kadrosunun ne kadarını tekrar göreceğiz? PARKER: Her kitap yepyeni bir karakter kadrosuna sahip. George'un daha sonraki kısa romanlar için bir planı var; bazı karakterler geri dönecek. Nasıl gideceğini göreceğiz. Eğer olursa, oldukça hafif olacak. Belki de hiç olmayacak. Keşfediyoruz. Eğer doğru gelirse, eğlenceli olursa, Yeminli Kılıç'la yapmaya çalıştığımız her şeyden bir şey eksiltmeden ona bir şeyler katarsa , o zaman olabilir. 2. sezonla ilgili işler nasıl gidiyor? Sürecin neresindesiniz? PARKER: Çekimlerin epey derinlerindeyiz. Bazı sahnelerin kurguda birleştiğini görmeye başladık. Ben hâlâ biraz yazıyorum ve burada burada ufak ayarlar yapıyorum. Ama her şey çok iyi gidiyor. Bu sezonun kadrosunu çok seviyorum. Bence çok havalı şeyler yapıyoruz ve 1. sezonda yaptıklarımızdan çok farklı şeyler. Göreceğiz. Dışarı çıkmadan bilemiyorsun. 2. sezonun da altı bölüm olacağını söylemiştiniz. Her biri 40 dakika ya da daha kısa olan altı bölümle hikâye anlatmak zor mu geldi yoksa bölümlere çok hikâye sığdırabildiğiniz için iyi bir ölçü mü oldu? PARKER: Bu süre içinde bir drama bölümü anlatmak zor. Riskleri kurmak, tam bir hikâye anlatmak, kapatmak. Yine de şunu söyleyeyim: Tek bakış açılı bir dizi olduğumuz için şanslıyız. Her bölümde birden çok hikâye hattını yönetmek zorunda değiliz. Bu miktar bizim için kusursuz gibi. Hiç “zorluyoruz” ya da “zaman dolduruyoruz” gibi hissettirmedi. Sadece eğleniyorduk. Günün sonunda aslında birçok şeyi kestik çünkü çalışmıyordu ya da gerekmiyordu ya da ritmi yavaşlatıyordu. HBO’nun bölüm teslimi konusunda bize bu kadar geniş bir alan tanımasına minnettarım. Gerçek şu: Bir bölüm bir saat gelseydi ve tam bir bomba olsaydı o hâliyle çıkardı. Ama 35 ile 40 dakika arası bizim için tatlı nokta gibi duruyor. Üç sezonun ötesine geçme planınız var mı George R.R. Martin’le bunu konuştunuz mu? Hâlâ yazıyor ve her şey bitmiş değil. Kaynak materyal bitince dizinin önüne geçme gibi bir “Game of Thrones problemi” yaşar mısınız diye endişeleniyor musunuz? PARKER: George’la bu konuda kesinlikle çok konuştum ve bana 10 ila 12 tane daha bunlardan, sayısını unuttum tekrar saymam lazım, hayatlarının sonuna kadar götürecek paragraflar ve özetler verdi. Bu çok heyecan verici. İçinde çok havalı şeyler var. Üstelik aslında olacak büyük anları zaten biliyoruz çünkü bu A Song of Ice and Fire’dan önce geçiyor. Büyük olayların kanona aykırı yapılması gibi bir tehlike yok. Dürüst olayım kaderlerini biliyoruz ya da George kaderlerini biliyor. Hayatları içinde gerçekleşen büyük olayları biliyoruz. Savaştıkları savaşları biliyoruz. Dünyalarına girip çıkan insanları biliyoruz. Evlilikleri, ölümleri. Yani çalışacak epey malzememiz var. Temelde bitmiş bir zaman çizelgemiz var. Ama göreceğiz. Bu ilk sezon nasıl kapanacak göreceğiz. İnsanlar ikinci sezonda da bizimle kalırsa oradan devam ederiz. Bu karakterleri yazmak çok eğlenceli. İkinci kitabın materyalinde 2. sezona uyarlamak için şimdiden yapmak zorunda kaldığınız değişiklikler oldu mu? Bu değişiklikleri yapıp sonra mı George R.R. Martin’e gidiyorsunuz yoksa yazmadan önce mi ona sormanız gerekiyor? Bu süreç nasıl işliyor? PARKER: George’a senaryonun her taslağı gönderiliyor ve dizi için sadece faydalı oldu. Biz de zaten sadece bunu istiyoruz. Onun girdisini. Arada sırada küçük şeyler değişmek zorunda kalıyor ama hikâyeyi asla değiştirmiyoruz. Başlangıç başlangıçtır, orta ortadır, son sondur. Biz sadece dünyayı genişletiyoruz ve karakterleri dolduruyoruz ve bunu kusursuz hissettirecek şekilde yapmaya çalışıyoruz ve onun bunu novellalar yerine roman olarak yazsaydı yapacağı şeye benzer hissettirmeye çalışıyoruz. Bazen yanlış yapıyoruz ama çoğu zaman şu ana kadar iyi gidiyor. 2. sezon ortaya çıktığında göreceğiz. Bu dünyada yazmak bir keyif oldu. Eğlenceli sahneleri yazmak ve önüne konmuş sağlam bir hikâyeye sahip olmak ki işe yarıyor. Böyle büyük bir TV dizisi için bundan daha fazlasını ne isteyebilirsin İnsanların sevdiği bir hikâye. Birçok insana ulaşabilecek oldukça klasik bir anlatı. Biz sadece biraz farklı bir tat, biraz farklı bir ton ve Westeros’un biraz farklı bir yüzünü verebiliyoruz. İnsanlar bu yolculukta bizi takip etmeye devam edecek mi etmeyecek mi göreceğiz. [url=https://collider.com/a-knight-of-the-seven-kingdoms-finale-explained-showrunner-ira-parker-george-rr-martin-filming-season-2/][/url] |