|
Pharaoh: A New Era – Ayrıntılı Oyun İncelemesi (2026 Güncel) - Baskı Önizleme +- Yedi Krallık Türkiye Forumları (https://sevenkingdoms.tr) +-- Forum: Bilinmeyen Dünya (https://sevenkingdoms.tr/forumdisplay.php?fid=30) +--- Forum: Teknoloji ve Oyun (https://sevenkingdoms.tr/forumdisplay.php?fid=38) +--- Konu Başlığı: Pharaoh: A New Era – Ayrıntılı Oyun İncelemesi (2026 Güncel) (/showthread.php?tid=104) |
Pharaoh: A New Era – Ayrıntılı Oyun İncelemesi (2026 Güncel) - The Wolf Pack - 06-04-2026 Selamlar, şehir kurma oyunlarını sever misin? Ben severim! Eski klasiklerden hoşlanan biri olarak uzun zamandır Pharaoh: A New Era (ve önceki sürümleri) oynuyorum. Bu oyun, 1999 yılında çıkan ünlü Pharaoh şehrini kurma oyununun yeniden yapılmış hali, şimdilik son sürüm. Hem eski oyunu sevenler hem de yeni başlayanlar için detaylı bir inceleme hazırladım. Artılar ve eksiler yönünden tamamen dürüst şekilde anlatacağım. Oyun, Eski Mısır döneminde geçiyor. Boş bir araziye yerleşip yollar, evler, tapınaklar, piramitler ve büyük anıtlar inşa ederek güçlü bir medeniyet kuruyorsun. Halkının mutluluğunu, yiyecek ihtiyacını, ticaretini ve ilahların memnuniyetini yönetiyorsun. Görevler, 50’den fazla harita ve 100 saatten fazla oynanış süresi sunuyor. Orijinal oyunun tüm görevleri ve Cleopatra ek paket içeriği de dahil edilmiş. Genel Bakış (2026 Durumu) Oyun 2023’te çıktı. Grafikleri yenilendi, ara yüz modernleşti ama temel oynanış aynı kaldı. Steam’de genel olarak olumlu yorumlar alıyor (%75 civarı olumlu). 2026’da büyük yeni güncelleme gelmedi, geliştirme tarafı yavaşladı. Yine de topluluk yamalarıyla oynanabilir durumda. Fiyatı genellikle indirimde oluyor, tek kişilik bir şehir kurma oyunu. ✅ Artılar (Güçlü Yönleri) 1. Derin ve Gerçekçi Şehir Kurma Mekanikleri Oyun, basit görünse de çok katmanlı. Halkın evleri seviyeye göre gelişiyor: Kulübeden lüks villaya kadar. Su kanalları, taşkın ovaları, tarım, madencilik, ticaret rotaları… Her şey birbirine bağlı. Bir kararın etkisi aylar sonra ortaya çıkıyor. Sabırlı oyuncular için inanılmaz tatmin edici. Şehir kendi kendine çalışır hale gelince büyük bir gurur duyuyorsun. 2. Tarihi Atmosfer ve Müzikler Müzikler muhteşem! Eski Mısır havasını çok iyi yansıtıyor, saatlerce dinleyebiliyorsun. Seslendirmeler de kaliteli. Görevler tarihsel olaylara dayanıyor, piramit inşası, tapınaklar, firavun istekleri gibi unsurlar oyunu zenginleştiriyor. Tarihi sevenler bayılıyor. 3. Modern Arayüz ve Kolaylıklar Orijinal oyuna göre ara yüz çok daha iyi. Yazılar okunaklı, hızlandırma ve yavaşlatma seçenekleri var, duraklatma kolay. Yeni oyuncular için öğretici kısım uzun ama yardımcı. Haritalar güzel görünüyor, binalar ve halk detaylı çizilmiş. 4. Uzun Ömürlü ve Meydan Okuyucu Kolay, normal ve zor zorluk seviyeleri var. İlk haritalar basit başlıyor ama ilerledikçe gerçekten zorlaşıyor. Tek bir haritada saatler geçirebiliyorsun. Başarısızlık da öğretici; her seferinde daha iyi plan yapıyorsun. Orijinal oyunun tüm içeriği ücretsiz olarak içinde. 5. Ticaret ve Ekonomi Sistemi Komşu şehirlerle ticaret yapıyorsun, kaynakları akıllıca yönetiyorsun. Fazla üretimi satıp para kazanıyorsun. Bu sistem oyuna strateji katıyor. 6. Bu son versiyonda diğerlerinde olmayan bir savaş yöntemi var; normalde eski versiyonlarda saldırı olduğunda birliklerini bizzat kendin yönetip, savunma yapman gerekir ama New Era'da bu otomatik hale gelmiş, uğraştırmıyor. Bu benim için bir artı aslında çünkü savaşmakla uğraşma kısmını pek sevmiyorum, hızlıca olsun bitsin istiyorum lakin sevenleri için eksi olabilir. Bence bu kısmı kişinin seçeneğine bıraksalardı daha iyi olurdu. 7. Oyun topluluklarında oyuncuların kendi hazırladıkları senaryoları yükleyerek yeni haritalarda da oynayabilirsiniz hatta kendi harita-senaryonuzu hazırlayabilirsin, bu yönden sınırsız oyun seçeneğiniz var. ❌ Eksiler (Zayıf Yönleri) 1. Grafik Tarzı Herkese Hitap Etmiyor Yenilenen grafikler daha modern ve çizgi film tarzı olmuş. Bazı oyuncular bunu beğenirken, diğerleri orijinal oyunun daha gerçekçi ve detaylı havasını özlüyor. Binalar ve halk biraz basit görünebiliyor, mobil oyunlara benzetenler var. Şahsen benim bir şikayetim yok, eski versiyonlar ile kıyasladığımda dikkat çekici bir fark hissettirmiyor. 2. Askeri Sistem Basitleştirilmiş ve Tartışmalı Yukarıda bahsettiğim -benim için artı olan- kısım, çoğu oyuncu için olumsuzluk... Orijinal oyunda daha detaylı savaş mekanikleri vardı. Yeni versiyonda askerleri doğrudan kontrol etmek sınırlı, savunma bölgeleri eklendi ama birçok kişi bunu yetersiz buluyor. Düşman saldırıları bazen beklenmedik şekilde sorun yaratabiliyor. Nasıl derseniz kendi adıma konuşmak gerekirse deniz saldırılarında daha belirgin hissediyorum; bazen karaya asker çıkartıyor düşman, elle oynatabilsem bu kolaycana olmaz yeterli donanma olduğunda ama çok büyük sıkıntı sayılmaz benim için. 3. Yavaş Tempo ve Öğrenme Eğrisi Oyun ilerledikçe yavaş ilerlemeye başlıyor, bilhassa çok büyük tapınaklar inşa etmek zorunda kaldığında. Modern şehir kurma oyunlarına alışkınsan ilk başta sıkıcı gelebilir. Yeni başlayanlar için fazla karmaşık ve belirsiz hedefler olabiliyor. Başarısız olup baştan başlamak normal. 4. Teknik Sorunlar ve Güncelleme Desteği Çıkışta birçok hata vardı. Zamanla düzeltildi ama 2026’da büyük güncelleme gelmiyor. Bazı görevlerde çökme veya uzun yükleme süreleri yaşanabiliyor. Topluluk yamaları yardımcı oluyor ama resmi destek yavaş. Ayrıca haritada sağa sola fare ile kaydırmada sorun var, herkesin başına geliyor mu emin değilim ama bende bu sorun var, bu sebeple küçük harita üstünden ilerleyebiliyorum ama önceki versiyonlarda bu sorun yoktu. 5. Tekrarlayıcılık ve Görsel Çeşitlilik Bir süre sonra haritalar benzer hissettirebiliyor ki Cleopatra haritası ile birçok şey aynı aslında, bu sebeple ilk aşama hayal kırıklığı yaşamıştım, biraz kolaya kaçmışlar. Modern oyunlardaki gibi çok parlak efektler veya sürekli yeni içerikler yok. Sadece sabır ve planlama sevenlere hitap ediyor. 🏆 Sonuç ve Tavsiyem Pharaoh: A New Era, klasik bir şehir kurma oyununun modern bir yorumu. Temel mekanikleri bozmadan yenilemişler, bu yüzden orijinal hayranları büyük oranda memnun. Yeni oyuncular için ise sabır isteyen, derin bir deneyim sunuyor. Eğer Cities: Skylines gibi hızlı ve görsel oyunlardan geliyorsanız biraz alışma süresi gerekebilir ama Eski Mısır teması, strateji ve uzun vadeli planlama seviyorsan tam size göre. Puanım: 8/10 - Şehir kurma ve strateji sevenlere kesinlikle öneririm. - Hızlı aksiyon veya göz alıcı grafikler arıyorsan başka oyunlara bak. Kimler Almalı? - 1999 Pharaoh’u oynayan ve yeniden yaşamak isteyenler - Sabırlı, planlı şehir kurma meraklıları - Tarihi temalı oyun sevenler - İndirimde bekleyen bütçe dostu oyuncular Kimler Almamalı? - Hemen sonuç görmek isteyenler - Çok detaylı savaş sistemi arayanlar - Güncel ve sık güncellenen oyun isteyenler Oyun fiyatı genellikle makul, indirimlerde daha da uygun oluyor. Denemek isterseniz önce bir iki küçük haritayla başlayın, temposuna alış. Siz ne düşünüyorsunuz? Orijinal Pharaoh’u oynadınız mı? Yeni grafikleri beğendiniz mi yoksa eski hali mi daha iyi? Yorumlarda tartışalım! Nil nehri bereketli olsun, iyi oyunlar! 🏺 |