Yedi Krallık Türkiye Forumları
House of The Dragon 3. Sezon Tartışma (SPOILER!) - Baskı Önizleme

+- Yedi Krallık Türkiye Forumları (https://sevenkingdoms.tr)
+-- Forum: Essos (https://sevenkingdoms.tr/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Forum: House of The Dragon (https://sevenkingdoms.tr/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Konu Başlığı: House of The Dragon 3. Sezon Tartışma (SPOILER!) (/showthread.php?tid=160)

Sayfalar: 1 2

RE: House of The Dragon 3. Sezon Tartışma (SPOILER!) - Caspian - 03-07-2026

(02-07-2026, 08:20 PM) The Wolf Pack yazdı: Sen kaşındın. Dil Çıkarma 

Doğrudan link vereyim.

https://x.com/asoiaftr/status/2072635248823734341
https://x.com/leowyn_/status/2072613784011542670?s=20

Bir de Rhaenyra, Altın Pelerinlilerin başıyla kurlaşıyor, Daemon kızıyor falan diye bir şey gördüm ama bilemiyorum tabii.

Wikide okuduğum kadarı ile, Rhaenyra tahta oturduğunda taht onu keser, elinde ve vücudunda yaralar oluşur. Bu da halk arasında "taht, Rhaenyra'yı kabul etmedi" şeklinde söylentilere yol açar (bknz: Fire & Blood, The Dying of the Dragons - The Red Dragon and the Gold.)

Cidden, söylentilerin kaynağı olarak bunu mı gösterdiler?

Kalanını ciddiye bile almak istemiyorum.

RE: House of The Dragon 3. Sezon Tartışma (SPOILER!) - The Wolf Pack - 04-07-2026

Bilmiyorum artık ama sızıntılar olmuş video-görsel vs olarak. Anlaşılan doğru burada yazanlar.

RE: House of The Dragon 3. Sezon Tartışma (SPOILER!) - The Wolf Pack - 06-07-2026

#HouseOfTheDragon 3. Bölüm Yorumum

Pekala... Rhaenyra'nın yönetim zorluklarına dikkat çekmek adına odak noktasının Kral Toprakları olması makul bir tercih olmuş. Teknik olarak ileride Kara Kraliçe'nin düşüşünü görürken temellerini sağlam görmek gerektiğini düşünüyorum ki oldu bittiye gelmiş gibi durmasın izleyiciler açısından.

Bu sebeple "tahtı istemek" ile "onu yönetmek" arasındaki farkı da güzel gösterdiler.

Kolay bir şey değil ama Alicent'in "başka birine dönüşmek zorunda kalacaksın," sözü bana göre içi boş bir şey. Tabii bu yönetmenin mutlak kuralı anlamında görülecek bir şey değil, Alicent kendince böyle tecrübe edip, düşünmüş çünkü BANA GÖRE yetersizliğini ancak bu şekilde kabullenebilmiş. Keza Viserys de öyleydi zaten ki onun durumunu da kendince açıklamış zaten.

Yani yönetmek zordur ve yetersiz biriysen sorunlara çözüm üretemez, aradan çözebileceğin sorunları seçmece yapar, acı çekenlere de kafanı çevirmen gereken bir duruma sokarsın. Tabii ki en güçlü hükümdar bile her şeye muktedir değildir ama bu kadar da değil. Neyse işin felsefi-siyasi şeyine girmeyelim daha fazla.

Yetersizlikten bahsetmişken. Kitaplarda Rhaenyra oldukça yetersizdi; adil değildi, hazine için halka vergi bindirdi, hiç de soylulara "halkımı aç bıraktınız," diye ceza çekmedi. Bilakis onun cezalandırma sebebi onun gözündeki hainlikleriydi; Otto dahil birçok kişiyi astırıp kafasını keserek mızraklarda sergiletti. Üstüne Heleana ve Maelor vakaları da olunca millet isyan etti.

Tabii biz dizi içinde bakalım, neticede iki yerdeki Kara Kraliçe'nin kişilikleri farklı. Dizide Rhaenyra'nın iyi bir hükümdar olmak istediğini ama yönetmenin kolay olmadığını aşılamak istiyorlar gibi geldi. Yeterli mi yetersiz mi bu kısmı göstermek istiyorlar mı çok emin olamadım ama dizi, Siyahçı olduğu için "yeterli ama çevresi kötüydü, iyi niyetinin ve biyolojisinin kurbanı oldu," gibi bir saçmalıkla hafifletmek istiyor olabilirler.

Başka ne sebeple "regl" meselesini devreye sokarlar bilemedim. Yani ne alaka? 30 küsur yaşına gelmiş; evli, 6-7 çocuk doğurmuş bir kadının, ilk kez regl olan genç kız gibi gösterip, kramplarından dolayı karşısında olan bitene odaklanamayan, biyolojisi yüzünden yönetme dönemleri sekteye uğrayan biri gibi göstermenin mantığı nedir ki? Alicent'de gördük mü böyle bir şey? Daenerys? Arya? Sansa? "Ayyy regl oldum, kramplarımdan dövüşemiyorum, siyasi entrika çeviremiyorum, ejderhamı süremiyorum," dediler mi dizilerde? Ya Cersei? Brienne? Hayır.

Yani anlamı neydi? Takılar takmak istemedi. Açıkçası genelde bunu "feminen şeyler takmak istemedi," diye yorumlayan olmuş ama acaba "lüks görünmekten kaçınma" olabilir mi diye iyi niyetli düşündüm. Bir önceki sahnede bu konu üstüne konuştular çünkü... tabii üstüne kılıç isteyip, erkekler gibi zincir takma önerileri gelince "öyle yorumlayanlar haklı olabilir," diye düşünmeden edemiyorum. Söz konusu Sara ve Ryan olunca benim iyi niyetim fazla safça kaçar gibime geliyor.

Özetle Rhaenyra'nın ilk bölümde söylediği "zayıf bir kadın bedenine hapsoldum," cümlesinin devamı niteliğinde sahneler gördük 3. bölümde. Çok çirkindi. Bir kadının, ancak sağlıksız bir erkeğin kafasından çıkacak kadın bakış açısına göre, bir kadın karakter yazıyor olması utanç verici bir şey. Önceki bölümlerdeki Alicent ve istismar bölümleri falan zaten ayrı korkunç tercihlerdi, herkes hemfikir bu konuda.

Diğer yandan Rhaenyra'nın yeşil destekçisi lordlardan ve Vadi'den haraç alması ve Kral Topraklarındaki soylulara yemekte yaptığı falan bence hoş hamlelerdi. Geçici de olsa kısa vadeli, o anlık "halkın gönlünü alma," anlamında doğru geldi.

Uzun vadede ise Braavos gibi yerlerden borç alma ve hazineyi hızlıca bulması dışında yapabileceği çok bir şey yok. Tabii ticaret yollarının yeniden açılması da gerek... Gelir gelmez Otto ve Jasper'ın hemen idam etmek yerine sorgu-sual vb şeylere öncelik verseydi, belki daha kolay olurdu. Jasper hemen konuşurdu muhtemelen biliyorsa yerini hazinenin. He kitaplarda Tyland, KL'de idi ve işkenceye rağmen konuşmadı ama zaten Jasper de kitaplardaki Jasper sayılmazdı, herifi tecavüzcü yaptılar durduk yere. Herifi tecavüzcü yapalım, Rhaenyra öldürünce eleştiren olmasın diye miydi bu? Meh! Neyse.

Velaryon meselesine gelince. Rhaenyra'nın burada durumu sağlıklı ele alamadığı bir gerçek; Corlys, en büyük fedakârlığı yapan en büyük destekçisi iken ondan istenen "meşruiyet" talebini hemen yerine getirmesi gerekirdi. Kitaplarda bu konuda sorun çıkarmamıştı ama dizide Joffrey yüzünden çıkarıyor ki bu temelde bana çok mantıklı gelmiyor.

Oğlunun meşru olduğunu iddia edip, sonra bir piçi meşrulaştırdın diye oğlunun durumu sıkıntıya girmez. Bilakis bundan kaçmak başlı başına şüpheli bir durum olduğu kadar "benim oğlum piç, niye başka piçi meşru yapayım?" kıskançlığı varmış hissederdim Corlys yerinde olsaydım ki o da aslında bence bunu böyle gördü ki o ağır lafları etti. Sonuna kadar da hak etti, oldukça iki yüzlüceydi.

Baela'ya erkenden ejderha lorduna çevirmenin sıkıntıları; şimdi ne yapacaklarını bilmiyorlar, bir oraya bir buraya sahne arkasında uçurup duruyorlar ve Jace vakası yüzünden Rhaenyra, onla aynı odada olmak istemiyor gibi gösteriyorlar. Kızı uzak tutmak için şehirden böyle git Vhagar'ı ara, Sheepstealar'ı ara demiş oldular ya da Aegon'u neyse... Bulsa ne yapacak Aemond'ı? Dövüşecek mi? Aemond da onu görüp peşine düşmez mi misal? Eline yüzüne bulaştırma diyoruz biz buna kurguculukta.

Daeron vakasına bakarsak... şaşırtmaca meselesi hoş bir düşünce aslında ve zaman kazanma açısından iyi bir taktik duruyor. Yine de kendi içinde senaryonun çelişkisi şu; ejderha neden geride kaldı? Tamam, ejderhalar, sürücüleri bir yere gider gitmez köpek gibi sürekli takip etmez, kendileri istemesi lazım vs de... Daemon, Daeron'u alıp, ejderhayı Ormund'a mı bırakıyor? Ejderha yav bu! Başına bir tane ejderha bakıcısı koymuş gitmişler galiba. jsdjkdsnjdsjsd

Yav Daeron dediğin oğlana söylesene takip etsin ejderhası... yok. saçma yani ama tamam, Daemon da Rhaenyra da salak zaten. Bu konuda sorunum yok, kitaplarda da muazzam zeki değiller, hele ki entrika ve siyaset olduğunda. Tek uyumlu olduğu kısımlar bu kitaptakilerle.

Alicent... kadın anında sattı. Hiç demiyor ki numaraya devam edeyim, belli ki kuzenim oğlanın hayatını korumak ve fazlası için oyun etmiş, bunu göndermiş. Çocuk da güvende olacak zaten, ölmeyecek, Sur'a gidecek. Tabii Alicent oğulları olduğunda oldukça çelişkili bir karakter olarak yazılıyor: ilk sezonda ölmek uğruna ejderha önüne geçip Aegon'u korumak istedi, ikinci sezonda kellesini Rhgaenyra'ya sundu (oğlanı güzelce sömürüp, kullandıktan sonra... eziklediğini de unutmayalım) ve şimdi Daeron ve Aegon'u önemsiyor mu? Gerçi dediğim gibi hemen sattı o sahnede... karmaşık duygu ve düşünceleri var çocuklarıyla ilgili.

Toparlarsak KL ve Rhaenyra sahnelerinin güzel yönleri olduğu kadar saçma sapan yönleri de vardı.

Ormund Hightower'a laf etmem gerek. Bakın arkadaşlar "oyuncu seçiminin," kesinlikle karakterleri sevip sevmeme konusunda izleyiciyi etki altına aldığı gerçeği var. Ormund bunun en son ki örneklerinden biri. Bu evrende Hightowerlara karşı ilgim pek yoktur ama HoTD dizisinde Gwayne ve Ormund'un seçimleri ve - şu ana kadar ki yansıtılmaları- kesinlikle ilgi duymamı sağladı. Beğendim yani.

Cast Yönetmenliği de karakter yazımı kadar önemli anlayacağınız, inşallah içine etmezler. Sızıntılara bakılırsa Ormund'un içine sıçacaklar tabii. Yeşillerden kimseyi sevdirmeyin zaten...!

SON KONU: Torrhen Manderly. Kuzeyde en sevdiğim hanelerin başında gelir Starklara sadakatleri yüzünden ve genelde eğlenceli tipler oluyor bence.

Oyuncu seçiminden memnun kaldım ve kısa bir sahne de olsa yansıtılma şeklinden de amaaaaa ne işi vardı bu şekilde orada? Sanırsınız Taç Topraklarında yaşayan bir lord ve Yeşil destekçisi olarak yaşayıp, evine stok yapmış. Bilmeyen biri böyle sanır, oysa Kuzey hanesinin bir üyesi ve en başından beri Siyah destekçisi. Kral Topraklarına da Rhaenyra için geliyordu erkek kardeşiyle (babaları göndermişti).

Kuzeyli bir haneyi Taç Topraklarından bir hane gibi yazamazsınız kardeşim! Ya da en başından siyahçı olanı yeşilçi gibi! Kaldı ki Kuzey, diğer bölgelere benzemez; lordum neyi desteklerse desteklesin ben başka haneyi desteklerim diyemez sancak lordları. Starklar tepelerine çöker, canlarına okur. Böyle şeylerde tam kontrol sahibidir sancakları üstünde. Hele ki bu lord, Cregan gibi bir adamsa, kan alır totondan.

Şu ana kadar 2. sezon idare eder olmaya devam ediyor benim için ama yok artık ya, yeter be dediğim şeyler artıyor sanki...

Anahtar Cümle: Beklentiyi düşük tutarak, kitaptan bağımsız izleyin (o zaman bile en fazla idare eder oluyor ama hiç yoktan iyidir işte).